Folketinget har netop vedtaget et kontroversielt forslag om nye havbrug fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.
Loven vil føre til øget forurening med kvælstof og rester af antibiotika, men blev ved tredje behandling stemt igennem Folketinget ved hjælp af stemmer fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF stemte imod.
- Det er dybt uansvarligt, at et flertal Folketinget i dag har givet grønt lys til at svække miljøloven og dermed baner vejen for flere forurenende havbrug, siger Magnus Eckeskog, der havansvarlig hos Greenpeace.
- Det er simpelthen at lade hånt om 30 års indsats for at bremse udledningen af næringsstoffer herhjemme og forbedre det danske havmiljø og badevand, sådan som Danmark ellers er internationalt forpligtet til, mener han.
Læs også: Kaos i folketinget før afstemning om havbrug
I Sverige er tre eksisterende havbrug netop blevet lukket ned på grund af forurening af havmiljøet, og Magnus Eckeskog mener, det bør få alarmklokkerne til at ringe hos de danske politikere og hos dem, der måtte have planer om at investere i havbrug herhjemme.
Miljømæssigt råderum er en illusion
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har tidligere forsvaret sit lovforslag med, at der er plads til mere forurening i danske farvande ved at henvise til et såkaldt »miljømæssigt råderum«.
- Problemet er bare, at det råderum ikke eksisterer i virkeligheden. De danske farvande gisper allerede efter vejret, så det er dybt uansvarligt at tilføje et øget pres med den massive forurening af kvælstoffer, medicinrester og organisk materiale, som uundgåeligt bliver konsekvensen af flere havbrug, siger Magnus Eckeskog.
Strider mod vores forpligtelser
Ifølge ham strider beslutningen imod Danmarks internationale forpligtelser i EU, som kræver, at vi reducerer forureningen i danske havområder og vandmiljøer.
- Derfor vil vi nu rette henvendelse til EU-kommissionen for at undersøge mulighederne at stoppe den udvikling af flere havbrug, som et flertal i Folketinget nu forsøger at bane vejen for, siger Magnus Eckeskog fra Greenpeace.