EU-landenes flertal for at forny godkendelsen til brug af ukrudtsdræberen glyfosat har stor betydning for det danske landbrug. Det vurderer Torben Hansen, formand for planteproducenterne i Landbrug & Fødevarer.
- Jeg er glad og lettet over, at nu kan vi kigge fremad. Desværre blev fornyelsen kun på fem år. Men det ville have fået voldsomme konsekvenser for den måde, vi driver landbruget i Danmark, hvis vi var gået i gang med en meget hurtig udfasning af glyfosat, siger han til Ritzau.
Glyfosat er aktivstoffet i verdens mest solgte ukrudtsmiddel Roundup, som også er det mest brugte sprøjtemiddel i Danmark.
Tyskland skiftede side
Mandag stemte et flertal af medlemslandene i EU’s appeludvalg for en fornyelse af tilladelsen til at bruge glyfosat i fem år mere. Dermed vandt Monsanto, firmaet bag Roundup, kampen om det europæiske marked.
18 lande stemte for og ni stemte imod. Blandt nejsigerne var blandt andet Frankrig, som kun ville gå med til at forlænge godkendelse i tre år mere. Et land undlod at stemme.
Dagens flertal blev skabt, fordi Tyskland for første gang stemte for en ny godkendelse.
Ifølge Dagbladet Information blev det udslagsgivende på mødet i EU, at den tyske regering skiftede fra at stemme blankt til at støtte de fem år.
Hidtil har Tyskland været handlingslammet i sagen, fordi kansler Angela Merkels ene forhandlingspartner omkring en ny regeringsdannelse, De Grønne, har været stærkt imod Roundup.
Men ved dagens afstemning valgte Tysklands udsending alligevel at stemme for Kommissionens udspil. Om De Grønne har sagt god for det, eller Merkel har set stort på partiets indvendinger under indtryk af de paralyserede regeringsforhandlinger, vides ikke, skriver Information.
Danmark ivrig fortaler for Roundup
Esben Lunde Larsen har på Danmarks vegne aktivt arbejdet sammen med lande som Polen, Rumænien og Bulgarien for en få en så lang godkendelse som muligt, men måtte dog i sidste ende stille sig tilfreds med en forlængelse på fem år.
Også EU-Kommissionen havde i første omgang satset på at forlænge godkendelsem i en ny ti-årig periode.
Den nuværende godkendelse udløber 15. december i år.
Begyndelsen til enden
Det Økologiske Råd håber, at den nye godkendelse kan blive begyndelsen til enden for brugen af Roundup.
- Nu bør det være klart for alle, at vi skal i gang med afviklingen af det enorme forbrug af glyfosat, så det kan være afviklet om fem år og erstattet af noget mindre skadeligt, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, der foretrækker ikke-kemisk bekæmpelse af ukrudt og skadedyr i landbrugsafgrøderne.
- Vi glæder os over, at glyfosat nu kun godkendes i fem år, så nu skal vi have gang i afviklingen, så vi er klar med bedre alternativer om fem år, siger han.
Glyfosat har længe været i modvind, og 1,3 millioner europæere har skrevet under på, at de vil have et forbud mod den forhadte sprøjtegift.
I 2015 vurderede Verdenssundhedsorganisationen, WHO, at glyfosat sandsynligvis var kræftfremkaldende. Men efterfølgende har både EU’s kemikalieagentur, Echa, og fødevareagenturet Efsa, frikendt stoffet for at have den effekt.
Vi tisser glyfosat
Talrige undersøgelser viser, at man finder glyfosat i urinprøver fra både voksne og helt små børn.
Undersøgelser viser også, at koncentrationen af glyfosat i urinprøverne næsten daler markant, hvis man begynder at spise økologisk mad. De økologiske landmænd må ikke anvende Roundup på deres marker.
LÆS OGSÅ: