Når Stakladen slår dørene op 30. maj, får Ringsted ikke kun en spændende torvehal, hvor byens borgere og andre kan finde førsteklasses økologiske råvarer og andre grønne kvalitetsprodukter.
Stakladen skal også samtidig fungere som vækstmotor for regionens økologiske erhverv og for en ny socialøkonomisk måde at tænke på, fortæller Henrik Refsgaard, der er direktør for Stakladen.
- Vi vil gerne være med til at skubbe til udviklingen i vores nærområde og i resten af landet. Økologien må gerne i fremtiden blive en endnu større del af den samlede fødevareproduktion i Danmark, siger han.
Vi er nødt til at satse stort
På forhånd er forventninger store til Stakladen, der slår dørene op på næste fredag.
- Vi er nødt til at satse stort. Det skal være så spændende at komme her, at folk er villige til at køre 50 kilometer. Kun på den måde kan vi gøre os håb om at blive Sjællands nye økologiske centrum, siger Henrik Refsgaard, som i dagene op mod åbningen ligger vandret for at nå det hele.
Da OrganicToday.dk fanger ham lørdag aften for at høre mere om det spændende projekt, står han på et stillads og maler for at få alt klart til åbningsdagen.
Stakladen byder både på frisk frugt, grøntsager, mejerivarer, kødspecialiteter og charcuteri samt kornprodukter og tørvarer. Hertil kommer mange andre dagligvarer samt bæredygtige kvalitetsprodukter fra udvalgte producenter. De besøgende vil også kunne finde spændende delikatesser, non-food-varer og en slappe af med en kop kaffe i Stakladens hyggelige café.
Økologien er hjertebarnet
Økologien får i Stakladen følgeskab af andre produkttyper. Men økologien er hjertebarnet. Den brede vifte af tilbud er især baseret på lokal produktion, ligesom Stakladen har valgt at prioritere navngivne producenter.
Leverandører til Stakladen er bl.a. Osted Ost, Skee Is, Kolls & Ko, sjællandske gårde som Peberdalsgaard, Bakkegården og Ventegodtgaard samt en række importører af økologiske produkter fra de varme lande.
Stakladen vil prioritere kvalitetsprodukter fra navngivne producenter.
Ifølge Henrik Refsgaard bliver danske forbrugere generelt mere og mere åbne over for økologien.
Mange dagligvarer findes i økologiske varianter,så det er muligt helt at undgå sprøjtegifte, gustne konserveringsmidler og tvivlsomme fremstillingsmetoder. Samtidig tager økologien højde for samspillet mellem vareproduktion, samfundet og naturen, pointerer han.
Stakladen i Ringsted skal derfor ikke kun være et sted, hvor man kan købe de bedste økologiske produkter, men også være et symbol på en vilje til at gøre tingene anderledes og tænke mere helhedsorienteret og ansvarligt.
Lokalt og CO2
Ifølge Henrik Refsgaard imødekommer Stakladen en trend, som spiller med på forbrugerne ønsker om at købe lokale råvarer, som ikke har brugt CO² på at rejse jorden rundt.
Ved at handle i Stakladen kan den bevidste forbrugere desuden være med til at støtte op om det lokale erhvervsliv og dermed være med til at holde på danske arbejdspladser og stimulere lokal og regional vækst.
Stakladen går skridtet videre og sørger også for at give borgere med særlige behov mulighed for at finde en arbejdsplads i den moderne torvehal i samarbejde med kommuner og andre offentlige instanser.