Kampen om feriefolkets gunst er hård. Trods nogle af Europas smukkeste kyster, nationalparker og nordisk mad-bølgen, kniber det med at tiltrække turister. Antallet af overnatninger i dansk kyst-og naturturisme faldet med 27,5 procent i løbet af bare 10 år. Det fremgår af tal fra regeringens vækstplan for dansk turisme.
Regeringen har derfor planer om at indføre en forsøgsordning, som åbner for, at kommuner kan indsende en samlet plan for udviklingen af turismen i deres område og efterfølgende få grønt lys til at bygge hoteller og restauranter indenfor strandbeskyttelseslinjen eller kystzonen.
Erfaringer fra Sverige og Norge
-Vi ved fra svenske og norske forsøg, at det kan lade sig gøre at opføre nye anlæg ved kysterne, uden at det går ud over naturoplevelsen. Nu prøver vi det i Danmark, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
- Vi inviterer derfor kommuner, hvor der er et stort potentiale, til at komme med bud på, hvad man kan gøre i netop deres område. Forslagene skal være gennemarbejdede, ambitiøse og tilpasset naturen, for i sidste ende er det den, mange turister kommer for at opleve.
Gennem forsøgsordningen kan en kommune alene eller i samarbejde med nabokommuner søge om lov til at gennemføre større planer, der inkluderer eksempelvis campingpladser, hoteller og restauranter i nærheden af steder, hvor der i forvejen er turismemæssig aktivitet.
Forsøg tilpasset naturen
Forsøget forventes at komme til at omfatte op til 10 nye steder i Danmark, hvor kommunerne kan fremlægge en plan, der vil gøre en markant forskel for at styrke turismen.
- For mig er det vigtigt, at vi værner om vores kyster og smukke natur, og derfor kommer vi ikke til at se anlæg dukke op midt i den uberørte natur. Men på steder, hvor det giver god mening, er vi nu klar til at give grønt lys, så der kan komme godt gang i turismen igen, siger Kirsten Brosbøl.
Forsøgsordningen er et supplement til regeringens vækstplan for turisme, der blev fremlagt i januar måned, og det forventes, at forsøget kan gå i gang i løbet af 2015.