»There’s a Rang-tan in my bedroom and I don’t know what to do…«
Den verdensberømte britiske skuespiller Emma Thompson lægger stemme til en fantastisk 90 sekunder lang animation, der med en lille pige og orangutangen Rang-Tan i hovedrollerne fortæller om regnskovens ødelæggelse i Indonesien og de frygtelige konsekvenser, det har for den lille orangutang og hele dens familie.
Rang-Tan ved ikke, hvad den skal stille op og har derfor søgt tilflugt i en lille piges værelse, efter at den har mistet både sin mor og resten af familien på grund af skovrydning.
I første del ser vi orangutangen svinge sig rundt i pigens værelse, mens den ødelægger hendes potteplanter, smider chokoladen på gulvet og vrænger af hendes shampoo. Både chokolade og shampoo indeholder nemlig palmeolie, og det er de rå producenters jagt på billig palmeolie, der har gjort Rang-Tan både forældreløs og hjemløs.
Rang-Tan og den lille pige går til modstand
Det forklares i andel del af animationen, hvor pigen beder om en forklaring på, hvorfor Rand-Tan har invaderet hendes værelse. Samtidig skifter animationen til sort hvid for at illustrere Rang-Tans triste historie.
Men det behøver slet ikke at gå så galt, ser vi i den sidste del, hvor pigen med et forstår, hvordan det hele hænger sammen og derfor beslutter sig for at kæmpe sammen med Rang-Tan og dele historien, så andre også kan være med.
Både skovrydning og den brutale ødelæggelse af dyrenes levested kan nemlig undgås, hvis blot producenterne og de store aktører viser ansvarlighed og ikke blot vælger palmeolien, som ganske vist er billig i indløb, men koster dyrt i miljø- og naturødelæggelse.
Billig planteolie med højt indhold af usund fedt
For producenterne er der stadig gode penge at tjene på den billige palmeolie, der kan erstatte langt dyrene ingredienser i både hårshampoo og forskellige fødevarer som fx chokolade. Oliepalmer er for producenterne en givtig afgrøde, fordi den har højere udbytte pr. hektar end andre olieplanter.
I EU er det valgfrit for producenterne, om de på produktet vil anføre, at de har anvendt palmeolie. De kan i stedet vælge at skrive »vegetabilsk olie«. Af samme grund er det uklart, hvor store mængder palmeolie, der anvendes i Danmark, oplyser Verdens Skove.
Palmeolie har et højt indhold af mættet fedt og er derfor en af de mest usunde typer af planteolie.
Senest har den britiske supermarkedskæde Iceland bekendtgjort, at den ikke længere vil sælger produkter, der indeholder palmeolie og markedsfører nu beslutningen med animationsfilmen, der er produceret for Greenpeace.