Råt for usødet i Eating Animals

KULTUR – Eating Animals trækker tæppet væk under den amerikanske husdyr-industri. Du kan se mere end 200 nye film i løbet af den danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX, som netop er åbnet. Ulrik Samuelsen fra festivalen har udvalgt fem film til os.

Eating animalsk trækker tæppet væk under den amerikanske husdyrindustri. Foto: CPH:DOX

Makala
Emmanuel Gras modtog velfortjent Semaine de la Critique-prisen i Cannes sidste år for sin smukke og meget menneskelige film om nogle dage i en congolesisk landarbejders liv. Og om en rejse på gåben fra bushen, hvor han fælder et træ med de bare næver, og til byen, hvor han håber at sælge brændet og tjene lidt til sin familie.

Selv de mindste detaljer rummer en dramatisk storhed og en dyb erfaring fra livet på jordens bare og støvede overflade, når ens eksistens afhænger af hvad man kan skabe ud af intet. Rejsen til byen er fuld af forhindringer, men også af hjælp fra uventede kanter.

‘Makala’ er en cinematisk og sanselig oplevelse, der omslutter én og sætter os i en anden persons sted. Emmanuel Gras er en eminent kameramand, der etablerer en tæt og respektfuld forståelse med sin hårdtarbejdende hovedperson, og som samtidig giver os en ligeværdig indsigt i hans liv og situation,

Eating Animals
Få dokumentarfilm er lykkedes så godt med at trække tæppet væk under de amerikanske slagterivirksomheder og deres ulovlige produktionsforhold som ‘Om at spise dyr’.

Baseret på Jonathan Safran Foers succesbog og med Natalie Portman som fortæller, benytter filmen sig af både whistleblowers og skjulte kameraoptagelser i sin kamp for at afsløre de uacceptable forhold i forarbejdningen af kød, der er solidt integreret i slagteri- og fødevareindustrien.

Det er ikke altid kønt, men ikke desto mindre oplysende, når filmen råt for usødet illustrerer, hvordan en kyllingenugget rent faktisk bliver til. Velbekomme!

The Green Lie
The Green Lie tager os med bag kulisserne og røgsløret, som omsværmer udspekulerede konglomerater, og deres påvirkning på miljøet. De fleste af os har lært, at man kan skåne miljøet meget i dagligdagen. Ved for eksempel at købe økologisk og bæredygtigt, er vi alle med til at redde planeten, vi bor på.

Men er dette intet mindre end en markedsføringstrategi? Gør det i virkeligheden nogen forskel? Med sandheden som våben tages kampen op imod de korrupte virksomheder, der ødelægger klimaet, og viser, hvad de i sandhed er skyld i.

Tag med på denne øjenåbnene og chokerende rejse, og lær hvordan du kan beskytte dig selv!

The Third Industrial Revolution
Alt imens klimaet står for fald og væksten er sort, kniber det med løsninger for fremtiden. Et lys i mørket er økonomen, forfatteren og rådgiveren Jeremy Riffkin, der giver et øjenåbnende argument for, hvordan vi kommer ind i fremtiden, uden at ødelægge den.

The Third Industrial Revolution er over os – vedvarende energi, nye kommunikationsformer og internettets forbindelseskraft revolutionerer vores liv, arbejde og forbrug – men vi står med kniven for struben, hvis vi ikke omstiller os hurtigt nok. Lyder det vanskeligt?

Lad Jeremy Riffkin ruste dig til et alvorligt livtag med senkapitalismens udfordringer.

FAKTA om CPH:DOX

  • CPH:DOX er en af de største dokumentarfilmfestivaler i verden, der hvert år fylder biografer over hele Danmark med over 200 af de bedste dokumentarfilm fra hele verden.
  • Festivalen favner alt fra storslåede biografudgivelser til den snævre videokunst, udstillinger, performance, musik- og lydprojekter, koncerter, VJ’s og de nyeste konceptuelle former inden for filmmediet.
  • CPH:DOX ønsker at være den bedste filmfestival i og for verdenen. CPH:DOX insisterer på at indfri dét forandringspotentiale, som kunst og dokumentarfilm har – altså potentialet til at ændre den sociale kontekst. I håbet om at skabe reel social forandring udgør CPH:DOX et rum for refleksion, dialog og meninger på tværs af befolkningen.
  • Siden CPH:DOX for første gang så dagens lys i 2003 har festivalen ikke blot været med til at sprænge grænserne for, hvad en dokumentarfilm(festival) kan og skal – CPH:DOX har også år efter år slået sin egen publikumsrekord – fra 14.000 publikummer i det første år til 97.500 i marts 2017.
  • CPH:DOX 2018 finder sted 15. til 25. marts, centreret omkring Kunsthal Charlottenborg, som i festivalens 11 dage bliver transformeret til et festivalpalæ i international klasse sammen med Normann Copenhagen. Her kan du opleve sofabiografen Social Cinema, en VR-biograf, interaktive udstillinger, en kunstudstilling, koncerter og meget andet.

Kilde: CPH:DOX

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: