Prutter og sved på børneværelset påvirker børns indlæringsevne

SUNDHED – Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet har kastet sig over at undersøge, hvordan prutter, sved og kuldioxid (CO2) påvirker børns indlæringsevne og sundhed.

Børn er især udsatte for dårligt indeklima, fordi deres kroppe endnu ikke er fuldt udviklede. Præcis hvordan det påvirker dem, ved vi dog ikke så meget om. Foto: Colourbox

Vores egen krop og dens funktioner forurener luften, vi indånder i vores hjem. Det gælder også på børneværelset, hvor undersøgelser viser, at mængden af CO2 og såkaldte bioeffluenter – dvs. kroppens affaldsstoffer fra prutter, sved og udånding – især om natten kan blive så stor, at det påvirker børnenes sundhed og indlæring.

Børn er især udsatte for dårligt indeklima, fordi deres kroppe endnu ikke er fuldt udviklede. Præcis hvordan det påvirker dem, ved vi dog ikke så meget om, og derfor har Realdania allieret sig med en gruppe forskere på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.

Forskerne vil i perioden november 2017 til februar 2018 gennemføre et forskningsprojekt, der skal fortælle os, hvordan det påvirker børns skoledag, hvis de om natten har sovet i et rum med for dårlig luft.

LÆS OGSÅ: Børn udsættes for farlig kemi i børneværelset

36 børn skal overnatte i indeklimakammer
På Aarhus Universitet har de et kammer, hvor indemiljøet kan kontrolleres nøje. Her skal de i alt 36 deltagende børn i alderen 10 til 12 overnatte tre gange i løbet af de kommende måneder sammen med en eller to af forældrene. Børnene overnatter i grupper af 6-8 og ankommer til klimakammeret kl. 18 om aftenen, og forlader det først igen om morgenen kl. 7, når de skal i skole.

Lektor Søren K. Kjærgaard, der er fra Institut for Folkesundhed og projektleder på forskningsprojektet, siger:

»Vi vil undersøge, om indemiljøet i et børneværelse kan påvirke søvnkvaliteten, og især om det påvirker evnen til at lære. Indlæringsevnen bliver målt med særlige standardiserede tests hentet fra psykologien, og søvnkvaliteten bliver målt med armbåndsure, der kan måle forskellige søvnstadier.«

»Vi vil ikke kun måle lige før og efter søvnperioden, men også ved middagstid dagen efter på børnenes skole for at se, om en evt. effekt varer ved. Og vi forventer at kunne påvise om, indeluften påvirker både søvnkvalitet og indlæring, om dette hænger indbyrdes sammen, men også om det er selve kuldioxiden – eller populært sagt prutterne – der betyder mest,« siger Søren K. Kjærgaard.

Viden skaber handling
Resultaterne fra forskningsprojektet skal bidrage med vigtig viden om konsekvenserne, sådan at vi som forældre og som samfund bliver bedre til at sikre et godt indeklima, siger Lennie Clausen, der står for Realdanias indeklimaprojekter.

»Hvis vi kender konsekvenserne af børns dårlige indeklima, tror jeg også, vi bliver bedre til at handle på det. Det gælder i dagligdagen som børnefamilie, hvor vi kan gøre en stor forskel hvis vi opdyrker gode indeklimavaner. Og det gælder i arkitektur- og byggebranchen, der kan udvikle boliger og ventilationssystemer, der sikre bygningens luftskifte og dermed et sundere miljø at leve i for os selv og vores børn.«

Luft ud før barnet skal sove
Som de to vigtigste indeklimaråd til børnefamilier, anbefaler Lennie Clausen, at man lufter ud med gennemtræk i ca. 10 min. før barnets sovetid. Og at man lader døren til børneværelset stå åben hele natten, da den dårlige luft dermed fordeles over et større areal.

Undersøgelsens resultater ventes at være klar til offentliggørelse i det tidligere efterår 2018.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: