Lørdag 18. juni slår den berømte, idylliske bornholmergård Hallegaard dørene op for en dag i politikkens og dyrevelfærdens tegn. Mens snakken går på Folkemødet i Allinge, skabes reel fødevarepolitik på tværs af politikere, producenter, detailbranchen, interesseorganisationer og førende meningsdannere, når det politiske laboratorium baner vejen til fremtidens bæredygtige madkultur.
- Klimakrisen betyder, at vi på alle niveauer bliver nødt til at gentænke, hvordan vi har indrettet os, siger fødevare- og dyrevelfærdsordfører Christian Poll fra Alternativet.
- For os betyder det især to ting: At vi må revurdere vores forbrug af kød, og at vi må omlægge landbruget til økologi. Både i forhold til vores sundhed, klimakrisen, dyrevelfærd og økonomi giver det rigtig god mening, og derfor må vi afsøge alle muligheder for at indrette en fødevarepolitik, der på alle niveauer gør det nemmere at gøre det rigtige, hjælper landmændene til at omlægge til økologi, og hjælper borgerne til at forbruge mindre kød, flere grøntsager og mere økologi, siger han.
Stordrift er ikke vejen frem
I Dyrenes Beskyttelse er man enige i, at den danske fødevareproduktion er nødt til at blive gennemtænkt på ny for at sikre dyrenes velfærd og skabe et landbrug, der er i balance.
- Stordrift og udpining af naturens ressourcer er ikke vejen frem. Derfor er vi nødt til at gentænke hele vores fødevareproduktion, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.
- I Danmark bryster vi os af at være blandt de klogeste og mest innovative mennesker i verden. Den innovation skal også tænkes ind i vores fødevareproduktion, så vi sikrer dyrevelfærd og bæredygtighed hele vejen fra bonde til bøf. Vores mad skal jo gerne efterlade en god smag i munden, siger Britta Riis.
Hun deltager i Alternativets politiske laboratorium, hvor alle i øvrigt er velkommen – uanset politisk overbevisning.
Venligt oprør
Hvordan sikrer vi dyrevelfærd og bæredygtighed fra bonde til bøf, lyder et af spørgsmålene, der skal debatteres?
Deltagerne i det politiske laboratorium er fakkelbærere i et venligt oprør mod den eksisterende fødevareproduktion. Under den fælles fane #SpisOrdentligt vil de slå et slag for dyr og miljø, når status quo udfordres, og der lægges op til debat og motiveres til at gå forrest.
Alle kan overvære det politiske laboratorium, som er det første af to, hvor det andet finder sted i København til efteråret.
Det politiske arbejde på Hallegaard sætter også gang i en offentlig debat, der fortsætter på de sociale medier, bliver streamet fra Folkemødet i Alternativets telt og gjort tilgængelig for Alternativets mere end 10.000 medlemmer via partiets app.
Foruden muligheden for at sætte sit aftryk på Alternativets kommende fødevarepolitik, vil der være rig mulighed for at nyde gårdens smukke omgivelser og klappe en gallowayko eller en glad broget velfærdsgris.