Plantemad kan reducere landbrugsarealet med 75 pct.

MAD – Hvis vi dropper kødproduktionen og i stedet anvender jorden til at dyrke spiselige afgrøder, kan vi reducere landbrugets arealforbrug med 75 procent og stadig brødføde verdens befolkning. Det viser tal fra tidsskriftet Science, som har udgivet et studie med data fra næsten 39.000 landbrug i 119 lande.

Urteomeletten med munkbønner og friske krydderurter er et godt bud på en økologisk ret uden kød, som den serveres på Regionshospitalet Randers. Foto: Søren Gammelmark

Af Kirsten Skaarup, forfatter

Tænker du mon somme tider: »Nytter det noget, at jeg tager hensyn til dyrene og klimaet?« eller »Hvorfor gør jeg ikke som hovedparten af jordens befolkning: lukker øjnene og guffer ufortrødent videre af kød og mælkeprodukter?«

Hvis du har det sådan, kommer her rigtig gode nyheder. Det nytter!!!

Du vidste det måske allerede, men nu er der videnskabelige tal at holde sig til. Tidsskriftet Science har netop udgivet et studie med data fra næsten 39.000 landbrug i 119 lande.

Forskernes konklusion er, at kødproduktion er så ineffektiv og pladskrævende, at vi, hvis vi dropper kødproduktionen og erstatter den med plantedyrkning, kan reducere landbrugets areal med 75 procent og stadig brødføde verdens befolkning.

At erstatte animalsk føde med vegansk mad ville formentlig være det enkeltstående tiltag, der ville have størst positiv betydning for klimaet, skriver den britiske avis The Guardian på grundlag af undersøgelsen.

Og det er jo til at forstå, når man hører, at 83 procent af jordens landbrugsareal bruges til kød- og mælkeproduktion. Og samtidig leverer den produktion kun 18 procent af de kalorier, som hele fødevareproduktionen står for. Hvor vanvittigt kan vi mennesker opføre os?

Alting nytter
Inden du nu går helt ned med dårlig samvittighed, vil jeg nævne, at studiets hovedforfatter, Joseph Poore, påpeger, at det ikke er nødvendigt at gøre hele verden vegansk.

Hvis vi erstatter halvdelen af de mest miljø- og klimabelastende kød- og mejeriproduktioner med vegetabilske produkter, vil vi stadig kunne opnå to tredjedele af de fordele, der er ved at afskaffe kødproduktionen helt.

Det burde ikke være svært – og hvis man har i baghovedet, at 100 g kød i gennemsnit udleder op mod 105 kilo drivhusgasser, mens 100 g tofu udleder under 3,5 kilo burde sagen være, så at sige BØF! – plantebøf forstås.

Hvor sætter man ind?
Jeg er helt med på, at det er svært at ændre indgroede vaner, men da vi nu står på en brændende platform, bliver vi NØDT til at gøre noget. Man kan jo starte med små tiltag (selv om det haster!).

Hvis jeg står med et animalsk produkt tænker, jeg: »Er det her nødvendigt?« Det er det som regel ikke, og slet ikke når det handler om at erstatte kød- og mælkeprodukter. Plantemælk og -fløde er fremragende i madlavningen, og er du ikke allerede i gang med dem, kan de varmt anbefales. Det er ikke engang et fravalg – det er et på alle måder positivt tilvalg.

Jeg er i fuld gang med en bog om plantebaserede frikadeller, bøffer, pateer og postejer, så jeg har ikke haft tid til at smage på den nye færdige plantefars. Men nu har jeg sat tænderne i de to bøffer på billedet (fra Irma). Og jeg må sige, at jeg blev positivt overrasket.

Jeg forsynede bøfferne med bløde, stegte løg og tyndthøvlet, marineret fennikel. Det smagte rigtig godt. Eneste anke for mig er, at bøfferne minder alt for meget om kød. Det er selvfølgelig meningen fra producentens side, men jeg foretrækker mad, der ikke får mig til at tro, at det kunne være kød!

Men jeg siger alligevel tak til de forskellige producenter af planteats, for de nye produkter kan være en smagfuld vej ind i den grønne verden for mange traditionelt spisende.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: