Du behøver ikke spise frikadeller, kylling eller og bøffer hver dag for at få det nødvendige protein, kroppen har brug for. Derfor er det relativt uproblematisk for de fleste at skære ned på kødforbruget, hvis man ellers spiser varieret.
Det siger Mona Carøe, der er cheføkonom på Regionshospital Randers.
Det store sygehus har som det eneste i Danmark opnået Det Økologiske Spisemærke i guld og laver hver dag lækker økologisk mad i stor stil.
Mona Carøe er har det overordnede ansvar for maden, der bliver serveret for både patienter og i kantinen, hvor personalet spiser.
- Kød og animalske produkter som mælk, æg og yoghurt indeholder værdifulde aminosyrer. Men du kan uden problemer helt eller delvist erstatte bøffen med den nødvendige protein fra en lang række planter. Det har vi arbejdet bevidst med i mange år, siger Mona Carøe.
Danske økologiske proteinafgrøder
Hun synes, det er spændende, at økologiske landmænd i disse år eksperimenterer med at dyrke værdifulde proteinafgrøder som fx ærter, hestebønner og soja, som både kan bruges til dyrefoder, men også kan indgå i human ernæring.
- Jeg synes, det lyder meget lovende. Der er uanede muligheder for at bruge planteprotein i den daglige humane ernæring. Også i et stort køkken som vores, hvor vi har særlige hensyn at tage til vores ernæringstruede og småt spisende patienter. Kun fantasien sætter en grænse. Vi har brug for en ny tilgang, når vi taler ernæring, siger Mona Carøe.
På hospitalets indkøbsliste finder vi da også både kikærter, linser, sojabønner, mungbønner, kidneybønner og mange andre planteprodukter, som alle glimrer ved et højt proteinindhold og indeholder en række af de 11 essentielle aminosyrer, vi mennesker har brug for i den daglige kost.
- Vi bruger en form for bønner eller linser til alle vores vegetarretter, men også i almindelige retter bruger vi planteprotein. Også til maden i vores kantine anvender vi alle mulige proteinrige planter, både i vores salater, men også i de forskellige retter, fortæller cheføkonomaen.
Syge får dobbelt så meget protein
En del patienter er ernæringstruede og har svært ved at spise nok. Derfor er det særligt vigtigt, at de får en næringsrig kost, der indeholder væsentligt mere protein, end man normalt har brug for.
En rask person kan dække sit daglige proteinbehov med 0,8 gram protein pr. kilo legemsvægt, men de småt spisende patienter på hospitalet får tildelt en kost med næsten dobbelt så meget protein. Nemlig ca. 1,5 gram protein pr. kilo legemsvægt.
Ifølge Mona Carøe er det ikke lettere at få de småt spisende patienter til at indtage de nødvendige næringsstoffer i form af kød. Tværtimod.
- Mange ville få kvalme, hvis de får serveret en stor saftig bøf. Syge patienter spiser generelt utroligt lidt kød, og derfor er vi nødt til at bruge andre proteinkilder som fx mælkeprodukter for at lokke tilstrækkelig mad i dem. For de ernæringstruede patienter serverer vi blandt andet energi- og proteindrikke, flødeis, citronfromage og konditorkager, fortæller hun.
På sygehuset bliver al maden lavet fra bunden. Sygehuset har egen slagterafdeling og bruger hvert år ca. seks tons okse-, kalve-, og svinekød. Sygehuset producerer selv alt det økologiske pålæg og leverer også til de øvrige sygehuse i Region Midtjylland.
Hver fjerde har kødfrie dage
De store supermarkedskæder melder alle om stigende salg af vegetarmad, og flere butikker har succes med at indrette særlige afdelinger for veganere, der spiser plantebaseret mad helt uden animalske ingredienser.
I København åbnede supermarkedskæden Meny tidligere i år det, som kæden selv betegner som Danmarks første kødfrie fødevareunivers – en særlig afdeling med færdigretter og fødevarer til vegetarer og veganere.
Siden er supermarkedskæden Irma fulgt efter, og også andre kæder melder om stigende salg af plantebaseret mad. Forleden lancerede de grønne partier i Folketinget et fælles forslag, som skal booste brugen af økologiske råvarer og mere plantebaseret kost i kommuner og regioner.
Selv fastfood-kæden McDonald´s mærker tendensen og har i denne uge udvidet menukortet med en vegetar-burger.
Stadig flere danskere vælger at nemlig at skære ned på kødet. Ikke mindst unge mennesker, og mange vælger at holde kødfrie dage. En tendens, som også ses i landene omkring os.
LÆS OGSÅ: Grønne partier vil booste økologi i kommuner
En undersøgelse fra Coop viser, at 28 procent af befolkningen i dag har én eller flere dage om ugen, hvor de ikke spiser kød, mod kun 17 procent i 2010.
Flere bønner og linser på hylderne
Antallet af danskere, der halvdelen af ugen dropper de animalske produkter, er i samme periode fordoblet, så de i dag udgør 8,2 procent af den voksne befolkning.
- Jeg tror, at vi kommer til at se det danske køkken svinge over i en grønnere retning, siger Lars Aarup, der er analysechef i Coop Analyse.
Det betyder dog ikke, at vi helt dropper kødet, men at vi fremover vil spise knap så ensidigt, vurderer han.
- Det kommer til at afspejle sig i butikkerne. Vi kommer i fremtiden til at se mere plads til fx bønner og linser, svampe og urter. Vi kommer til at se et større udbud af både køderstatninger og færdigretter, der udelukkende er fremstillet af planter, siger Coops analysechef.
Coop forventer, at kødsalget i de kommende år vil dale med 1-1,5 procent årligt.
En megatrend i den vestlige verden
Trine Krebs, der er husholdningslærerinde, partner i Frugtformidlingen og en ivrig fortaler for økologi og bæredygtig livsstil, mener, at trenden mod mere plantebaseret mad giver enorme muligheder for de økologiske planteavlere.
For nylig talte hun om de ændrede madvaner ved et årsmøde for økologiske landmænd.
- Det åbner et stort marked. Det er bare med at springe til, opfordrer hun.
- Det er jo i høj grad tale om forbrugere, der i forvejen køber økologisk, som skærer ned på kødet. Derfor skal I omfavne dem og stige på toget, siger Trine Krebs til de økologiske landmænd.
Hun betegner de ændrede madvaner som en »megatrend i det meste af den vestlige verden«, som går i retning af at spise mere plantebaseret mad.
- Jeg er faktisk overrasket over, hvor stærkt det går, men alligevel halter vi lidt efter i forhold til både Sverige, England og USA, hvor antallet af vegetarer og veganere, og andre der skærer ned på kødforbruget – de såkaldte flexianere – stiger endnu mere markant, siger Trine Krebs.
Plantekost giver færre drivhusgasser
Ligesom Mona Carøe på Regionshospitalet Randers ser hun heller ikke nogen problemer i at basere en større del af ernæringen på plantebaseret kost.
- Selvfølgelig er der særlige forhold, man skal være opmærksomme på, når vi taler om syge mennesker, men alle vi andre har ikke nogen problemer med at få hverken protein eller andre vigtige næringsstoffer nok ved at spise mere plantebaseret mad, siger Trine Krebs.
Det koster dyrt i form at tabt energi og protein og beslaglægger samtidig store arealer at sende afgrøderne igennem dyrene for at tilfredsstille vores appetit efter mælk og kød.
Samtidig er den voksende husdyrproduktion en voldsom byrde, der belaster klimaet omtrent lige så meget som hele transportsektoren.
Ifølge den grønne tænketank Concito udleder plantebaserede fødevarer 250 gange færre drivhusgasser pr. gram protein end kød fra drøvtyggere.
Regionshospitalet i Randers indledte det økologiske pionerarbejde allerede i sidst i 1980erne og modtog i 2016 som det første sygehus i Danmark Det Økologiske Spisemærke i guld. Det betyder, at mindst 90 procent af råvarerne er økologiske.
Eksempler på proteinrige planter, som indgår i kosten på Regionshospital Randers:
Proteinbehov:
Kilde: Regionshospital Randers