Stramme miljøkrav og opfindsomme planteavlere har gjort Danmark til et af verdens førende lande inden for planteforædling, og den udvikling skal fortsætte. Det siger Fødevareministeriet i en ny rapport, der kommer med forslag til, hvordan vi gør fremtidens afgrøder bedre samtidig med, at de holder svampesygdomme og skadedyr på afstand.
- Dansk planteforædling er virkelig et område, vi skal udbygge, da det er en succeshistorie, der har mange gode kapitler i sig endnu. Hvis vi sætter endnu mere fart på planteforædlingen, så kan vi få mere ud af vores jord samtidig med, at vi bruger færre sprøjtegifte, siger fødevareminister Mette Gjerskov.
Årlige forbedringer
Danmark har gennem årene forbedret sine afgrøder markant. For eksempel får danske landmænd en procent mere hvede ud af jorden hvert år alene på grund af, at planterne er blevet bedre.
En anden af dansk planteforædlings store succeshistorier er byg. Danske forskere og planteforædlere har haft en fremtrædende rolle i at gøre kornsorten resistent overfor svampesygdommen meldug.
Kan halvere forbruget af sprøjtegift
Mere robuste planter betyder, at landmændene vil sprøjte mindre. Følger man de i alt 14 anbefalinger i rapporten, kan det danske landbrug med lidt held halvere forbruget af sygdomsbekæmpende sprøjtegifte i løbet af de næste 20 år, skønner fødevareministeren.
- Det viser, at man godt kan passe på naturen og samtidig blive mere effektiv, og det er netop det, der er kongstanken i den grønne omstilling, regeringen vil lave af det danske samfund. Landbruget bliver bedre og billigere samtidig med, at vi skaber en ekspertise, som vi kan sælge til udlandet, siger Mette Gjerskov.