Pensionskassen, der har rødder tilbage i andelsbevægelsen, har netop købt sin første kvæggård med 190 hektar jord på Sjælland, og AP Pension forventer at købe yderligere ti gårde i de kommende måneder.
AP vil både eje jord og bygninger på gårdene. Mens landmændene, der skal drive gårdene, selv skal finansiere husdyr og maskiner samt andet løsøre, skriver Jyllands Posten.
AP venter, at investeringen vil give et attraktivt afkast, men samtidig åbner den nye muligheder for unge landmænd, som de seneste år har kæmpet forgæves for at låne penge til købet af deres første gård.
De unge landmænd kan nu indgå 10-årige aftaler om at drive gårde, som AP Pension ejer. Landmændene skal betale ‘husleje’ til AP, men får til gengæld lov at beholde overskuddet fra driften. Når de 10 år er gået, kan landmanden købe gården.
Har brug for kapital
Hos landbrugets største långiver, Nykredit, ser man positivt på AP Pensions køb:
- Det skaber en mulighed for, at unge landmænd kan komme ind i erhvervet og vise, hvad de dur til. Om 10 år kan vi måske overtage finansieringen. Landbruget har lige nu brug for mere kapital, end de traditionelle kilder kan levere. Derfor er det fint, at vi får et alternativ, siger Poul Erik Jørgensen, vicedirektør i Nykredit til Jyllands-Posten.
Hos AP Pension vurderer bestyrelsesformand Niels Dengsø Jensen, at selskabets køb af gårde sender et stærkt signal til den finansielle sektor om, at det nu igen er blevet attraktivt at investere i landbrug:
- Vi vil også være med til at finansiere udvidelser på eksisterende landbrugsbedrifter eller opkøb af nabogårde,« siger Niels Dengsø Jensen til Jyllands-Posten.