Over halvdelen af os køber økologi hver uge

ØKOLOGI – Salget af økologi i Danmark har nået en vigtig milepæl. For første gang køber over halvdelen af befolkningen økologi hver uge.

Næsten halvdelen af os foretrækker at sætte tænderne i en økologisk gulerod, der ikke er sprøjtet med kemiske sprøjtegifte.

Nye tal viser, at det nu er over halvdelen af danskerne, der køber økologi hver uge. Helt præcist er det 51,4 procent. I dag bliver der solgt mere økologisk havregryn end ikke-økologisk havregryn. Også gulerødder, yoghurt og en række andre varer nærmer sig samme niveau.

Det viser nye tal fra 2017, som analyseinstituttet GfK ConsumerScan har trukket for Økologisk Landsforening. I 2016 var det tilsvarende tal 48,7 procent.

Dermed har økologien nået endnu en vigtig milepæl. De seneste tal viser også, at de økologiske fødevarer i 2016 for første gang nåede over 10 procent af det samlede fødevaresalg i Danmark.

- At det nu er et flertal af danskerne, der lægger økologiske varer i indkøbskurven hver uge, er en stærk markering af, at økologi er for alle, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Han er tilfreds med, at økologien breder sig på hylderne i butikkerne i alle dele af landet.

Mange varer med høj øko-andel
Den positive udvikling i salget af økologi betyder, at mange varer efterhånden har opnået en meget høj økologisk markedsandel, forklarer chefkonsulent i Økologisk Landsforening, Helle Bossen.

- I dag bliver der solgt mere økologisk havregryn end konventionelt havregryn. Og gulerødder, yoghurt, bananer, æg, pasta og mel er også godt på vej deropad. Flere kæder har valgt kun at sælge økologiske varianter af bestemte varer, siger Helle Bossen.

Derimod halter salget af økologisk kød bagud.

- Salget af økologisk kød er vokset i de senere år. Men til trods for, at langt flertallet af danskerne ifølge undersøgelser går op i dyrevelfærd, er det stadig kun mellem 3,5 og 8 procent af det oksekød, fjerkræ og svinekød, som sælges i dagligvarehandlen i dag, der er økologisk, siger Helle Bossen.

En himmel til forskel
Når salget af øko-kød halter bagud, kan det blandt andet hænge sammen med, at det tilsyneladende kun er hver tredje, der er klar over, at økologi er lig med høj dyrevelfærd. Det viser en undersøgelse fra Fødevareministeriet.

Derfor sætter Økologisk Landsforening i disse uger ekstra fokus på dyrevelfærden i økologisk landbrug gennem kampagnen Ren Madglæde og under overskriften »En himmel til forskel«.

- Der er en himmel til forskel, når man køber økologisk kød, mælk og æg. Alle økologiske dyr kommer ud i det fri under åben himmel, og de har god plads. De skal også have økologisk foder fra marker, som er dyrket uden pesticider og kunstgødning. Så man er altså både med til at sikre bedre dyrevelfærd og et renere miljø i Danmark, når man køber økologi, lover Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Økologiens markedsandel, % af samlede fødevaresalg

Havregryn                                     52,3 %

Gulerødder                                   42,3 %

Yoghurt naturel                           38,8 %

Æg                                                    32,6 %

Mælk                                               31,6 %

Bananer                                         30,6 %

Mel                                                  30,1 %

Appelsiner                                    27,7 %

Pasta                                               27,0 %

Smør                                               16,4 %

Æbler                                              16,2 %

Tomater                                         14,0 %

Müsli                                               13,3 %

Juice                                                10,1 %

Ketchup                                         8,7 %

Oksekød                                        8,6 %

Kaffe                                               7,0 %

Rugbrød                                         4,5 %

Fjerkræ                                          4,1 %

Svinekød                                       3,5 %

Kilde: GfK ConsumerScan / Økologisk Landsforening

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: