Oregano skal gøre øko-køers bøvser klimavenlige

ØKOLOGI – Køernes prutter og bøvser står for 40 procent af dansk landbrugs udledning af drivhusgasser. Men måske kan oregano i foderet reducere produktionen af metan i vommen på økologiske køer og dermed reducere udledningen af metan til klimaet.

Oregano kan måske gøre de økologiske køers prutter og bøvser mindre klimaskadelige. Foto: Gustav Bech

Når køer prutter og bøvser, afgiver de store mængder metan. Det er en stærk drivhusgas, som er cirka 25 gange stærkere end CO2. Køernes metan-bøvser er derfor en betydelig bidragsyder til den globale opvarmning, og sammenlagt står køernes bøvser for 40 procent af dansk landbrugs udledning af drivhusgasser.

I et nyt projektsamarbejde mellem Aarhus Universitet, Økologisk Landsforening, Naturmælk og en række andre økologiske fødevarevirksomheder undersøges, om tilsætning af økologisk dansk dyrket oregano i foderet kan reducere produktionen af metan i køernes vom med op til 25 procent.

Oreganoplanten indeholder æteriske olier, som ser ud til at kunne hæmme væksten af netop de mikroorganismer, der producerer metan. Projektet har fået seks millioner kroner i tilskud fra Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).

-Vi ved, at den økologiske produktion bidrager positivt på en lang række områder som miljø, biodiversitet og dyrevelfærd. Men vi ved også, at den har udfordringer på andre områder, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

- Vi kan jo ikke få køerne til at holde op med at bøvse. Derfor er det afgørende, at vi får prøvet forskernes gode idéer af i praksis og undersøgt, hvordan den økologiske produktion kan blive mere klimavenlig. I den sammenhæng er GUDP-ordningen et økonomisk skub på vejen mod mere forskning og viden på området, siger han.

Ifølge ham findes der allerede en del fodringsmæssige tiltag til det konventionelle landbrug, der mindsker produktionen af metan i koens vom. Men disse løsninger er enten baseret på stoffer, som ikke er tilladt i økologiske landbrug, eller på fodermidler, som er svære at implementere i den økologiske produktion.

Oregano kan føre til vækst og bedre mælk
Seniorforsker Kai Grevsen fra Aarhus Universitet er optimistisk, hvad angår fremtidsudsigterne for oregano som fodertilsætning. Både i de konventionelle og økologiske landbrug.

- Hvis det virker godt, så er der potentiale for et meget stort marked. For det er jo ikke kun i Danmark, vi har kvæg. Det har man i hele verden. I maj får vi de første foreløbige resultater fra de indledende fodringsforsøg med oregano. Det ser vi frem til med spænding, siger Kai Grevsen.

Han forudsiger, at det tager tre til fire år, før man kan få mælkeprodukter fra køer, som har fået foder med oregano. Det skyldes, at der skal forædles frem mod en endnu bedre sort med et højere indhold af aktive stoffer, og at der skal udvikles økologiske dyrknings- og forarbejdningsmetoder for oregano. Foderet og mælken skal igennem mange tests, inden det kommer i produktion.

Kan måske give bedre mælke
Ifølge forskeren er der meget, der tyder på, at oregano kan højne kvantiteten og kvaliteten af koens mælkeproduktion. Ved at reducere produktionen af metan i koens vom vil koen have mere energi til at producere mælk, ligesom det forventes, at oregano kan give en bedre mælk – blandt andet bliver der set på mælkens fedtsammensætning og sikret, at mælken ikke har afsmag af oregano.

Til projektet anvendes en speciel art af oregano, der hedder græsk oregano, som har et meget højt indhold af æteriske olier. Oreganoen skal produceres hos økologiske avlere i Danmark.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem AU FOOD, AU ANIS, Naturmælk, Frode Lehmann, Almende ApS, Laust Stenger, Økologisk Landsforening, Urtefarm ApS og Sunny ApS. Projektet forventes afsluttet ved udgangen af 2019.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: