Efter et omfattende arbejde med anlæg af centeret i Thy, forventer miljøministeren, at både DTU og de private vindmølleproducenter vil få det maksimale ud af det unikke testcenter.
- Testcenteret har været en stor sag. Både politisk på Christiansborg, i medierne og i høj grad også i Thy, hvor der er sket en række ekspropriationer. Nu har virksomhederne fået de testfaciliteter, de manglede for at sikre, at Danmark forsat kan være førende på vindenergi. Det forpligter dem til at skabe teknologiske fremskridt og danske arbejdspladser. Det er jeg overbevist om, at virksomhederne enige i, siger Ida Auken.
Åbningen af testcenteret blev markeret med en folkefest, hvor thyboer, vindmølleproducenter, forskere og politikere kunne se nærmere på centeret. Der var udstillinger om centret og mulighed for at opleve den første testmølle på helt tæt hold.
Det nationale testcenter for store vindmøller i Østerild i Thy kan huse syv vindmøller på op til 250 meters højde. Møllerne indeholder den nyeste teknologi, som skal testes under kontrollerede forhold. Det stiller helt specielle krav til omgivelserne, og det vindfelt, der er omkring møllerne.
Kravet til vindfeltet betød, at man har fældet 245 hektar af Østerild Klitplantage. Placeringen af de store møller i det relativt øde område og træfældningerne affødte protester og lange politiske forhandlinger på Christiansborg, hvor den daværende regering i maj 2010 lavede en aftale om centeret med Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF.
I alt bliver der rejst 393 hektar skov som erstatning for træerne i Østerild. Samtidig skaber Naturstyrelsen nye vådområder og unik klithede på selve testcenteret. På testcenteret forskes der også i, hvordan store vindmøller påvirker naturen.