De økologiske kvægavlere reagerer nu på den seneste måneds angreb på får. De oplever, at de kreaturer, der ifølge økologi-reglerne skal være ude på marken, bliver stresset, når ulven lusker rundt.
Og det handler ikke kun om frygten for at finde en død kalv, forsikrer Karl Nielsen, der er økologisk mælkeproducent i Torsted ved Ørnhøj.
- Det er så, hvad det er, at jeg finder et dødt dyr eller to, og måske også skal aflive et par dyr, men jeg risikerer at få en hel flok dyr, der ikke lever op til det, de skal produktionsmæssigt, fordi de er skræmt fra vid og sans, siger Karl Nielsen til TV Midtvest.
Dyrevelfærd og etik under pres
Ved Karl Nielsens gård i nærheden af Ørnhøj har der igennem flere år været sikre observationer af en ulv eller flere ulve i de nærliggende plantager.
Også formanden for Vestjysk Landboforening, Søren Christensen, der selv har kødkvæg ved Skjern Å, er bekymret og peger på, at både dyrevelfærd og etik er presset af ulven.
Den bekymring, som vestjyske øko-kvægavlere har rejst overfor den stigende ulvebestand i Danmark, er ikke ubegrundet, skriver Vestjysk Landboforening i en pressemeddelelse.
Nattevagt i Tyskland
I Tyskland, hvor der er stadigt flere ulve-kobler i landskabet, sidder kvægavlere nu sammen med frivillige nattevagt hos deres dyr i håb om at undgå nye angreb og for at sætte fokus på ulve-problemet, oplyser foreningen.
- Det kan jo ikke være rigtigt, at vi skal se på, at et rovdyr dræber vores får og kalve, siger den den tyske økologiske landmand Marcus Schilka til avisen Tagesspiegel Potsdamer.