Danske økologiske havbrug er ved at lægge garn ud til et kommende dansk eksporteventyr. Det sker i de kommende dage på verdens største fødevaremesse, Anuga i Köln, som åbnede i går.
Ørreder fra økologiske havbrug har fået større udbredelse herhjemme, og nu håber chefkonsulent Villy J. Larsen fra brancheforeningen Dansk Akvakultur, at også de økologisk bevidste tyske forbrugere får appetit efter danske øko-fisk.
- De seneste år har vi oplevet en massiv efterspørgsel på danske økologisk opdrættede fisk, især fra de tysksprogede lande. Det er derfor med store forventninger, vi for første gang præsenterer danske økologiske havopdrættede ørreder på en international fødevaremesse – tilmed på en af de vigtigste i verden, siger Villy J. Larsen.
Forventer nye kontakter
Hos den største af de to danske producenter af økologisk havopdrættet ørred, sydsjællandske Musholm, forventer direktør Niels Dalsgaard, at deltagelsen i Anuga-messen vil kaste kontrakter med en række udenlandske kunder af sig.
- Vi regner med at producere omkring 120 tons økologiske ørreder på vores havbrug ved Karrebæk i år. Det er første gang, vi har økologisk produktion. Endnu er fiskene ikke slagtet, men på forhånd har vi allerede solgt 30-40 procent af dem, og der er forhåndsinteresse på mange flere. Med de kontakter, vi forventer at få på Anuga, vil vi formentlig få udsolgt, vurderer Niels Dalsgaard.
Satser på 90 procent eksport
Musholm har i forvejen en stor produktion af konventionelle (ikke økologiske) havopdrættede ørreder, hvoraf 90 procent eksporteres. Virksomheden satser på at komme op på samme eksportprocent for de økologiske fisk, oplyser direktøren.
Musholm deltager på Anuga med sin egen stand som led i samarbejdet Bio Aus Dänemark. Også Dansk Akvakultur vil have en generisk stand med information om dansk økologisk fiskeopdræt og produkter derfra under Bio Aus Dänemark samarbejdet, og det samme vil 14 andre danske økologiske og eksportorienterede virksomheder.
For samarbejdets projektleder Malene Aaris er det fjerde gang, turen går til Köln, mens der er Anuga-messe. Også hun ser optimistisk på mulighederne for, at ørreder fra økologiske havbrug bliver en ny dansk eksportvare.
Markedet er der
- Både på de tidligere Anuga-messer og på de store rent økologiske Biofach-messer har vi haft mange forespørgsler på økologiske laks. Det er laks, folk kender, men en stor ørred er et mindst lige så godt alternativ med hensyn til størrelse, farve og smag, og så er den knap så fed som laksen. Jeg er sikker på, der er et marked, siger Malene Aaris.
I forvejen er økologiske ørreder fra ferskvands-dambrug en veletableret dansk eksportvare – ikke mindst som røget ørredfilet. De er også kendt som økologiske foreller og er væsentligt mindre end de havopdrættede ørreder.
Dansk Akvakulturs deltagelse på Anuga-messen er finansieret med støtte fra EU og Fødevareministeriets Fiskeriudviklingsprogram.