Der er allerede en masse solid forskning, som dokumenterer dette og peger på, at økologisk jordbrug vil blive et nødvendigt bidrag til verdens fødevareforsyning (Badgley et al 2007; Halberg et al, 2006; UNCTAD-UNEP, 2008).
Et hurtigt og simpelt svar på konsekvenserne af en global omlægning til økologiske jordbrugsmetoder vil være (FAO, 2011):
Til gengæld kan økologisk jordbrug lige så lidt som det konventionelle landbrug garantere en løsning på verdens sultproblemer. Det er først og fremmest et spørgsmål om at sikre alle adgang til fødevarer, hvilket afhænger af indkomstfordeling og politiske indsatser målrettet afskaffelsen af fattigdom.
Diskussionen om den fremtidige fødevareproduktion og klodens voksende befolkning handler ikke om økologi kontra det konventionelle. Det er en forældet og i dag en komplet forfejlet problemstilling. I årene fremover vil spørgsmålet om ’fødevarer nok’ og måden det fremskaffes på dreje sig om:
Hvilke typer af landbrug og fødevaresystemer, der på en og samme tid vil kunne sikre sunde fødevarer under voksende restriktioner i energiforsyningen og i udledningen af drivhusgasser samt producere under stigende ekstremer grundet klimaforandringerne.
Den økologiske jordbrugssektor i Danmark har som de første i verden bebudet at ville være CO2 neutrale i 2025. Det er på ingen måde en nem opgave, men betyder at sektoren har lagt sig i selen for at være blandt fremtidens konkurrencedygtige fødevaresystemer og samtidigt bidrage til at gøre Danmark fossilt frit.
I udviklingen af fremtidens landbrug vil produktionsmetoden og udbytte forholdet kun være ét blandt flere (konkurrence) komponenter. Energi effektiviteten fra ’vugge til vugge’ og modstands evnen overfor klimaets luner vil derimod blive den overordnede og styrende omkostnings faktor.
Der er flere vigtige grunde til at hæfte sig ved de positive effekter økologiske jordbrugsmetoder har påvist i ulandene og blandt ekstensive små bønder. For det første, er de 70 % af verdens 1 milliard mennesker, som dagligt går sulten i seng små bønder.
Øgede udbytter, øget anvendelse af lokale naturressourcer og bedre dyrkningssystemer overfor tørke perioder og skadedyr har vist, at det alt sammen bidrager til at styrke små bønder og deres husholdningers fødevaresikkerhed.
For det andet, er det klodens små bønder – defineret som landbrugere under 2 hektar – som faktisk producerer mere end 50 % af verdens fødevarer (Christian Aid, 2011). En øget fokus på deres behov, hvor anvendelsen af økologiske metoder kommer i fokus, vil ikke alene forbedre deres egen livs situation i en positiv retning, men også bidrage ganske substantielt til verdens samlede fødevareforsyning og miljø.
Måske bør det i den sammenhæng bemærkes, at 82 % af klodens befolkning faktisk bor i ulandene, og derfor ikke de industrialiserede landes jordbrug, hvad enten de er økologiske eller konventionelle, som bærer på løsningen af ulandenes fødevare behov.
En omlægning til økologisk produktion vil uden tvivl påvirke organiseringen af den nuværende høj-industrialiserede og energikrævende kødproduktion. Det betyder ingenlunde at økologisk jordbrug ikke vil kunne kødføde verden, eller kunne efterkomme den stigende efterspørgsel af kød fra en voksende middelklasse i Ulandende. Tværtimod.
Da fremtidens landbrug og fødevaresystemer vil blive styret efter ’vugge til vugge’ princippet kommer man ikke uden om at skulle omdefinere energieffektiviteten i hele fødevarekæden fra ’jord til jord’. Ifølge UNEP (2009) sker der i dag et samlet tab og spild i den globale fødevarekæde, som energimæssigt svarer til at kunne brødføde 3 milliarder mennesker og øge akvakultur produktionen med 50 %.
I stedet for hele tiden at fokusere på at øge verdens fødevareproduktion, med de åbenlyse risici for at belaste allerede hårdt pressede naturressourcer, ligger der et kæmpe potentiale i at recirkulere mad- og fiskeaffald og genanvende det som foderalternativer. Muligheden for at skabe en helt ny industri og arbejdspladser indenfor fødevaresektoren og den grønne økonomi venter, alt i mens primærproduktionen tilpasser sig kravene til fremtidens landbrug.
Jo før jo bedre.