Økologisk guld til Nyborg Destilleri

ØKOLOGI – Økologien er helt i top på Nyborg Destilleri. Stedets restaurant er i dag den eneste på Fyn med max økologi på menuen.

Nyborg Destilleri åbnede 10. juni i år og er i dag den eneste restaurant på Fyn, som kan bryste sig af så høj en økologi-andel i gryder, skåle og glas. På billedet ses køkkenchef Andreas Saxskjold-Nørup og restaurantchef Lisa Nielsen med Det Økologiske Spisemærke i guld - det synlige bevis på at de høje ambitioner på Nyborg Destilleri er opfyldt.

Der er kommet fuld damp på økologien i Nyborgs gamle jernbaneværksted, hvor i dag Nyborg Destilleri har til huse.

Over 99 procent af råvarerne i køkkenet og hele 100 procent af drikkevarerne i Nyborg Destilleris restaurant er økologiske. De høje tal har nu indbragt destilleriets restaurant, café og bar Det Økologiske Spisemærke i guld; en anerkendelse som Fødevarestyrelsen tildeler spisesteder med over 90 procent økologi i gryder, skåle og glas.

Ingen andre restauranter på Fyn kan bryste sig med lige så høj økologiprocent på menuen.

Guldmærket er det synlige bevis på, at serveringen lever fuldt op til stedets produktion af spiritus, som er 100 procent økologisk – og har været det fra de første dråber kom gennem destillationsapparatet.

Lokale råvarer
Det økologiske guldmærke er opnået gennem en passioneret indsats fra både ledelse og medarbejdere.

- Det har været utroligt spændende og dejligt, men også hårdt at komme så langt, siger køkkenchef Andreas Saxskjold-Nørup.

- Den største udfordring har været at finde de rigtige leverandører. For udover at være helt økologiske, vil vi også handle mest muligt hos mindre lokale producenter, forklarer han.

Missionen er lykkedes allerede tre måneder efter restauranten åbnede. Omkring 10 fynske økologiske landmænd og gartnere leverer i dag kød og grønt til køkkenet.

Den høje økologiandel er vel at mærke nået, uden der på noget tidspunkt er gået på kompromis med kravene til råvarernes kvalitet.

- Derimod gør vi meget ud af at tilpasse vores menukort til årstiden. Vi bruger de råvarer, der er i sæson, og på den måde kan vi hele tiden få friske, lokale, økologiske kvalitetsvarer, siger Andreas Saxskjold-Nørup.

100 procent økologi i alle flasker
Hvad enten gæsterne ønsker spiritus, øl, vin eller alkoholfri drikke, er de altid 100 procent økologiske. Mange af drikkevarerne kommer fra Ørbæk Bryggeri og Naturfrisk, der ligesom Nyborg Destilleri ejes af Nicolai og Niels Rømer.

Ved at kombinere med køb udefra er det blandt andet lykkedes restaurantchef Lisa Nielsen at få hele 12 forskellige økologiske whiskyer på drikkekortet sammen med omkring 20 andre slags økologisk spiritus.

- Det har været en stor men også rigtig sjov udfordring at finde og udvælge alle vore økologiske drikkevarer, fortæller hun.

Nomineret i kokke-konkurrence
Udover det økologiske guldmærke kan køkkenet på Nyborg Destilleri også glæde sig over at være blandt de nominerede i kokkekonkurrencen Årets ret med Gris. Her er Nyborg-kokkene oppe imod nogle af Danmarks mest kendte restauranter, deriblandt flere med Michelin-stjerner.

- Vi deltager med en ret med noget af det, man normalt ikke bruger fra grisen; hale, tryne og svær. Også her vil vi kombinere udnyttelse af ressourcerne med den højeste spisekvalitet, fortæller køkkenchef Andreas Saxskjold-Nørup.

Konkurrencen afgøres 30. oktober af en dommerkomite under ledelse af stjernekokken Francis Cardenau.

Godt modtaget på Fyn
Siden åbningen i juni har et stigende antal fynboer og turister besøgt destilleriet og dets restaurant, der serverer gourmet smørrebrød til frokost og à la carte til aften. Ikke mindst fredags-aftenerne i ulige uger med levende musik fra kl. 20 er populære.

Mange gæster har også været med på rundvisning og set hvordan, det går til, når destilleriet omdanner korn og sukker til den lifligste whisky og rom.

Whisky til omkring 2000 flasker – og lige så meget rom – er blevet destilleret siden juni. De gyldne dråber skal lagre mindst seks år, før kvaliteten er så god, at de kan tappes på flasker.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: