Økologi giver samfundet værdi

ØKOLOGI – Økologi er er ikke et produkt som alle andre, men et produkt, der leverer en stribe fælles samfundsgoder, og forbrugerne betaler helt frivilligt og med glæde en god del af af de samfundsmæssige omkostninger. Det er faktisk ret unikt, sagde Mette Wier i går på en konference om økologiens bidrag til vores fælles samfundsgoder.

Dan Jørgensen: Økologi bidrager ikke bare med økologiske fødevarer, men også med innovation og nytænkning, der kan komme hele landbruget til gode. Foto: Ulla Skovsbøl

Førende danske økologiforskere fra en lang række institutioner præsenterede i går de foreløbige konklusioner fra en stor vidensyntese, som skal kortlægge det økologiske landbrugs bidrag til de fælles samfundsgoder. Omkring 130 tilhørere fandt vej til Fællessalen på Christiansborg for at høre mere, stille spørgsmål og diskutere.

- Økologi bidrager ikke bare med økologiske fødevarer, men også med innovation og nytænkning, der kan komme hele landbruget til gode, lød det i en tale fra fødevareminister Dan Jørgensen, der åbnede konferencen på Christiansborg.

Økologi sparer skattekroner
Ministeren fremhævede en række eksempler på, hvordan forskning og udvikling i den økologiske sektor har fået vid udbredelse, også inden for det konventionelle landbrug.

Formanden for ICROFS bestyrelse, prodekan ved Københavns Universitet Mette Wier, påpegede, hvor afgørende økologiens samfundsøkonomiske betydning er:

- Økologi er en vigtig samfundsmæssig faktor. Det er ikke et produkt som alle andre, men et produkt, der leverer en stribe public goods – fælles samfundsgoder – og forbrugerne betaler helt frivilligt og med glæde en god del af af de samfundsmæssige omkostninger. Det er faktisk ret unikt, sagde Mette Wier.

- Hvis vi ikke havde økologien og ønskede opnå samme drikkevandskvalitet, natureffekt osv., så skulle vi finde en anden måde at gøre det på for eksempel via skattebetaling eller en hårdere regulering af det konventionelle landbrug, sagde hun.

Otte forskningsområder
I øjeblikket arbejder 65 førende økologiforskere og eksperter på at skabe overblik over den viden, der findes om økologiens effekt på samfundsgoderne. På konferencen præsenterede de de foreløbige konklusioner fra den kommende vidensyntese, når det gælder økologiens samfundsmæssige betydning på seks centrale områder:

  • Natur og biodiversitet
  • Miljø
  • Human sundhed og velfærd
  • Husdyrsundhed og velfærd
  • Klima og energi
  • Erhverv og landdistrikter

På nogle områder er økologiens positive indvirkning åbenbar og veldokumenteret. På andre områder er fordelene mindre indlysende, og der kan være dilemmaer, som kræver en forstærket forskningsindsats. Det gælder for eksempel økologiens klimaeffekter.

Scwheitzerkniv med mange blade
- Vi kan betragte økologien som en schweizerkniv med mange blade,  siger ICROFS direktør Niels Halberg.

- De principper og ideer, som er bag økologisk landbrug understøtter mange formål på en gang – ud over produktion af sunde fødevarer. Med vidensyntesen vil vi gå schweizerkniven efter og undersøge om alle blade er lige skarpe og funktionsdygtige, eller om nogle er rustne og trænger til at blive slebet.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: