Økologi giver god mening for Birgit Bak

HØSTMARKED – 63.000 børn og voksne besøgte i weekenden en økologisk gård, da landbrug over hele landet havde inviteret til økologisk høstmarked med smagsprøver, underholdning og sjov for børnene.

Birgit Bak var glad for, at solen skinnede om søndagen, da hun holdt høstmarked. Foto: Ulla Skovsbøl

- Jeg synes, det er vigtigt at vise folk, at man kan holde husdyr på en anden og bedre måde end den industriproduktion, som dominerer i dansk landbrug, siger Birgit Bak, der sammen med sin mand driver en økologisk gård med sortbrogede grise, gårdbutik og og grønsager vest for Aarhus i nærheden af Sabro.

Økologi giver go´mening. Hvorfor kunne man læse på et stort banner ved indkørslen til Birgit Baks gård. Foto: Ulla Skovsbøl

Birgit Bak er kendt som en entusiastisk fortaler for gamle husdyrracer og mener også, at de årlige tilbagevendende høstmarkeder kan være med til at udfylde en social og underholdende funktion.

- Det at opleve årstiden, naturen, få frisk luft og købe lidt at spise og besøge en økologisk gård er en fin søndagsudflugt for mange mennesker, siger Birgit Bak.

Forhold til maden
Projektleder i Økologisk Landsforening, Birgitte Nygaard, glæder sig over at så mange – både børnefamilier, unge og ældre – valgte at trække i gummistøvlerne og deltage i eventen på trods af især en regnvåd lørdag.

- Det høje besøgstal til økologisk høstmarked vidner endnu engang om en rigtig stor interesse for økologi blandt danskerne og for at komme tættere på fødevarerne, siger Birgitte Nygaard.

- Og så er de økologiske landmænd rigtig gode til at skabe et stemningsfuldt og autentisk arrangement, som folk har lyst til at vende tilbage til år for år. I år samarbejdede flere af gårdene desuden med lokale kokke om at tage gæsterne med på hele rejsen fra jord til bord – fra de friske råvarer til det færdige økologiske måltid.

En bigballe eller to og vupti - så har man alletiders hoppeborg for børn. Foto: Ulla Skovsbøl

Børnene maler korn
Til et økologisk høstmarked får børnene et forhold til, hvor maden kommer fra. På nogle gårde har ungerne for eksempel prøvet at male korn eller valse havregryn, hive økologiske grønsager op af jorden, set øko-køerne blive malket eller klappet økologiske grise, lam og kalve.

Imens har de voksne gået på opdagelse i de økologiske gårdbutikker, været på markvandring med landmanden eller smagt på økologiske råvarer.

- Når gæsterne møder den økologiske landmand og oplever, hvordan det fungerer på en økologisk gård, er det meget nemmere at forstå, hvordan man kan producere fødevarer af høj kvalitet og samtidig have en høj dyrevelfærd og beskytte naturen mod kemi, siger Birgitte Nygaard.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: