Øko-mejeri i Wales tror på fremtiden

- Vi fik at vide, at vi ikke havde et brand. Vi havde et logo. Dengang vidste vi ikke hvad et brand var, men det ved vi nu, fortæller Richar Tomlinson. Han er formand for et lille, innovativt andelejet økologisk mejeri i Wales. Foto: Gustav Bech

WALES – Andelsejet økologisk mejeri i Wales tror ikke på globaliseringen og vil helst sælge lokalt.

Richard Tomlinson er en firskåren mand i midten af fyrrene. Han ser ud som en, der kan få noget fra hånden i en fart. Håndtrykket er fast, øjnene interesserede, og svarene kommer uden tøven.

Richard Tomlinson er formand for et lille, men støt voksende andelsejet mejeri, der blev skabt for ti år siden af fire landmænd, der ville have bedre hånd i hanke med, hvad der skete med deres mælk, når tankbilen havde hentet den.

Calon Wen kaldte de mejeriet, som ligger i den sydlige del af Midt-Wales, hvor økologien efterhånden har vundet godt indpas. Andelshaverne bor dog både i nord og syd.

- Vores mål har lige fra begyndelsen været at forarbejde og sælge så meget af vores mælk i lokalområdet som muligt, og indtil videre går det helt godt, fortæller Richard Tomlinson, der ikke tror på globaliseringen.

- Globalisering bliver et bandeord i fremtiden og ikke det buzz-ord, det var for blot ti år siden, spår han.

Lokalt er vigtigt
- Stigende energipriser, udledningen af drivhusgasser og food-miles betyder, at der vil blive større efterspørgsel efter lokalt producerede fødevarer. Selv de store supermarkedskæder er begyndt at indse det. Derfor har vi investeret meget i vores mejeri og vores salgsarbejde. Vi tror på fremtiden, erklærer Tomlinson, der omlagde sin gård i 1998.

Med 600 køer er han den største af mejeriets 25 økologiske mælkeproducenter.
- Men størrelsen er ikke det afgørende. I gennemsnit har vi ca. 80 køer, siger han.

Mejeriet har syv landmænd på venteliste, men tager kun nye ind i det omfang markedet kan bære det.

Mejeriet har været god til at skabe opmærksomhed om sig selv, bl.a. ved sidste år at lave dating-annoncer på mælkekartonerne, hvor både single-landmænd og skønne kvinder kunne stille op. Det var ganske vist mest for sjov, men faktisk lykkedes det en af de unge andelshavere at finde en kæreste på den måde.

Nedbrydelig emballage
I år har mejeriet lanceret en nedbrydelig miljøvenlig karton, der betyder 75 pct. mindre affald, og mejeriet er også det første britiske mejeri, der er blevet certificeret med Soil Associations mærke for etisk handel, som er en slags fairtrade overbygning på øko-mærket.

I dag kan man købe Calon Wen-mælk og smør i ethvert velassorteret supermarked i Wales, ligesom de leverer til et andet højt profileret øko-mejeri, Rachel´s Organic, men de 25 landmænd har også knoklet hårdt for at nå dertil.

- For nogle år siden fik vi at vide, at vi ikke havde et brand. Vi havde et logo. Dengang vidste vi ikke, hvad et brand var, men det ved vi nu. Og i dag har vi et stærkt brand og et klart budskab.
Trods fødevarekrise og den globale økonomiske nedsmeltning ser Richard Tomlinson med fortrøstning på fremtiden.

Den største trussel
- Fremtiden vil kræve en mere bæredygtig produktion, og den største trussel kommer formentlig fra de konventionelle mælkeproducenter, fordi de vil tilnærme sig den økologiske produktionsform, mener han.

- Kunstgødning er blevet dobbelt så dyr på kort tid og vil prise sig ud af markedet i takt med olieprisernes himmelflugt. Derfor vil de konventionelle også snart vælge at så kløver i græsmarkerne for at skære ned på omkostningerne.

- Vi ser også flere og flere sprøjtemidler bliver taget af markedet, fordi myndighederne bliver bekymret over deres eventuelle cocktail-effekt. Alt sammen noget, der taler til fordel for mere økologi, lyder mejeriformandens ræsonnement.

 

 Fakta om Calon Wen

► Økologisk andelsmejeri i Carmarthenshire, Wales
► Etableret i 1998
► 25 andeshavere
► Produkterne kan købes i alle førende supermarkedskæder.
► Økologisk og etisk certificeret af Soil Association.

Link: www.calonwen-cymru.com

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: