Øko-køernes forårsfest er blevet en folkefest

ØKOLOGI – 232.000 børn og voksne oplevede i går de økologiske køers begejstring over at blive lukket på græs. Selv om det også er et kommercielt PR-stunt for økologiske mælkeprodukter, er Økodagen blevet nær en folkefest. »Til Økodag oplever danskerne live, hvilken forskel de gør, når de køber økologisk mælk. De er simpelthen med til at sætte køerne fri«, siger Økologisk Landsforening.

- Til Økodag oplever danskerne »live«, hvilken forskel de gør, når de køber økologisk mælk. De er simpelthen med til at sætte køerne fri. Dyrenes begejstrede forårsdans viser meget tydeligt, at det mest naturlige for en ko er at være ude på marken. Netop derfor skal alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret, siger Per Kølster.

Cirka 232.000 børn og voksne tog i går ud på landet for at se de økologiske køer danse, oplyser Økologisk Landsforening. Klokken 12 åbnede stalddørene på 73 økologiske gårde landet over, og køerne hoppede og sprang ud på marken i det fri efter en lang vinter i stalden.

- Besøgstallet bekræfter endnu engang, at Økodag er en folkefest. Det er utroligt glædeligt, at danskerne bakker så massivt op om begivenheden. Det vidner om en stor interesse for økologi og dyrevelfærd og et ønske om at vide, hvor maden kommer fra, siger Per Kølster.

Han er formand for Økologisk Landsforening og deltog i går i den officielle åbning af Økodag på den økologiske gård, Hagens Mølle ved Skive. Her var

Per Kølster mener, at begivenheden er med til sikre, at flere køer får græs under klovene i sommerhalvåret. Ifølge den seneste evaluering af Økodag, har 78 procent af de gæster, som ikke i forvejen købte mange øko-varer, således fået øget interesse for at købe økologiske fødevarer efter at have deltaget i Økodag.

Mange ikke-økologiske malkekøer kommer slet ikke på græs, men er på stald året rundt.

Sætter køerne fri
- Til Økodag oplever danskerne »live«, hvilken forskel de gør, når de køber økologisk mælk. De er simpelthen med til at sætte køerne fri. Dyrenes begejstrede forårsdans viser meget tydeligt, at det mest naturlige for en ko er at være ude på marken. Netop derfor skal alle økologiske køer på græs i sommerhalvåret, siger Per Kølster.

Det var dog ikke alle, der var dukket op til økodag for at se køerne komme på græs. I Them og andre steder i landet havde demonstranter fra foreningen Go Vegan taget opstilling med bannere og løbesedler.

- Vi kæmper jo for dyrene. Vi synes jo ikke, der er nogen grund til at udnytte de her dyr. Det er også for deres skyld, vi er her i dag, siger Ulrik Myrtue, aktivist og medlem af Go Vegan til TV MidtVest.

I år er det 30 år siden, den første liter økologiske mælk blev solgt i butikkerne. Naturmælk kom først, skarpt forfulgt af Mejeriselskabet Danmark (senere Arla), der var klar dagen efter.

Mere end 15.000 gæster på mest besøgte gård
I en årrække har flere end 200.000 danskere deltaget i Økodag, og i år blev der sat besøgsrekord på gården Søbysøgaard på Fyn, hvor der var cirka 15.500 gæster, fortæller Birgitte Nygaard, der er projektleder i Økologisk Landsforening.

- Det er overvældende, at så mange tusinde danskere bakker op, når de økologiske landmænd inviterer indenfor på deres gårde og lægger rigtig mange kræfter i at skabe et godt og hyggeligt arrangement. En stor del af gæsterne til Økodag er børn, og oplevelsen er med til at forme dem som forbrugere, der senere i livet skal tage stilling til, om deres mælk skal være økologisk og komme fra køer på græs, siger hun.

Ifølge hende er Økodag i dag den største nationale fødevare- og landbrugsbegivenhed i Danmark. Ved den første i 2005 med besøgte 10.000 mennesker en økologisk gård.

Økodag gennemføres og koordineres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og deres mejerier.

Ca. hver tredje liter mælk, som bliver solgt i Danmark i dag, er mærket med det røde Ø, som betyder, at produktionen lever op til de økologiske regler.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: