Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen vil bruge hovedparten af de 83 millioner kroner, som Danmark modtager fra EU’s krisepulje, skal fordeles til danske landmænd, der har svært ved at komme af med deres mælk og svinekød.
Størstedelen af pengene skal gå til mælkeproducenterne, lover ministeren, men de øvrige husdyrproducenter får også del i puljen.
- Mælkeproducenterne har det seneste års tid set deres afregningspriser falde dramatisk. Det har medvirket til, at mange har svært ved at få driftsøkonomien til at hænge sammen, siger Eva Kjer Hansen.
- Pengene løser ikke producenternes problemer, men de er en lille likviditetsindsprøjtning. På den lange bane skal vi have bragt danske landmænd ud af krisen ved at forbedre deres konkurrenceevne og åbne adgang til flere markeder, siger Eva Kjer Hansen.
Svinekød på EU-lager
Resten af midlerne fra krisepuljen bliver fordelt mellem producenterne af kvæg, svin, får og geder, der får finansieret deres afgift til dyrevelfærdskontrol i 2016. Det udgør godt 20 millioner kroner af krisepuljen.
Hertil kommer, at EU-Kommissionen fra 4. januar 2016 har genindført en midlertidig støtteordning til privat oplagring af svinekød, som igen hober sig op, fordi landmændene producerer for meget.
Også i 2015 fik svineproducenter og slagterier støtte til oplagring, fordi de ikke kun sælge de store mængder svinekød. Danske landmænd producerer årligt knap 30 millioner grise.
- Svineproducenterne kæmper fortsat med konsekvenserne af det russiske importforbud, og støtte til midlertidig oplagring vil forhåbentlig bidrage til at stabilisere priserne på et højere niveau og give producenterne et pusterum, mens markedet finder sig til rette, siger Eva Kjer Hansen.