Det er små sensorer, der med hidtil uset præcision og lang tid før, de kan ses med det blotte øje, kan afsløre skader og slitage, før de når at udvikle sig og resulterer i produktionsstop. De fintfølende sensorer registrerer vibrationerne, hvilket gør det muligt for forskerne at afkode en vindmølles tilstand.
Det er første gang, at man har fundet frem til en pålidelig metode til at forudsige vindmøllers holdbarhed, og det kan få stor indflydelse på branchen i fremtiden, vurderer Rune Brincker, professor ved Aarhus Universitet.
Har været nødt til at overdimensioner
- I dag er vi nødt til at overdimensionere vores vindmøller for at sikre, at de er tilstrækkelig holdbare til en årelang slitage. Men det er en strategi, vi har brugt i mangel på bedre, og den er enormt fordyrende. Nu, hvor det er teknisk muligt at forudsige skader i konstruktionen, kan vi reducere materialeforbruget markant, pointerer han.
En vindmølle er lavet af stål og forskellige former for kompositmaterialer, som udgør cirka halvdelen af dens pris.
Klar økonomisk besparelse
Den nye teknologi kan altså gøre det markant billigere at producere vindmøller, men forskerne understreger at nogle af besparelserne i stedet for vil gå til investering i overvågningssystemer, vedligeholdelse og reparation.
- Det er klart, at jo mindre materiale, man bruger til at fremstille en vindmølle, jo større er sandsynligheden for konstruktionsskader. Det betyder flere udgifter til service og reparation, men under alle omstændigheder er der en klar økonomisk besparelse at hente, siger Rune Brincker.
Forskerne skønner, at det vil kræve cirka 50 små sensorer, hvis man skal kunne overvåge en vindmølle. De arbejder i øjeblikket med at udvikle teknologien, så den også virker i tilfælde af lynnedslag.
Kan sikre dansk konkurrenceevne
Jakob Lau Holst, der er vicedirektør i Vindmølleindustrien, siger, at det er positivt at Aarhus Universitet markererer sig som medspiller i industriens bestræbelser på at udvikle bedre og billigere vindenergi. Et endnu tættere samarbejde kan være med til at sikre dansk konkurrenceevne indenfor vindmølle-teknologien, vurderer han.