De økologiske mælkeproducenter har i 2016 produceret mere mælk end nogensinde før. Ifølge foreløbige tal fra Mejeriforeningen blev der i 2016 produceret i alt 499 millioner kilo økologisk mælk – en stigning på 6,1 pct. i forhold til 2015.
Det er især eksporten, som skal drive afsætningen af den øgede mælkemængde, skriver landbrugsavisen.dk.
Der er samtidig udsigt til en meget markant stigning i den økologiske mælkeproduktion i 2017, fordi hovedparten af de omkring 80 mælkeproducenter, der i øjeblikket er i gang med at omstille produktionen til økologi, kan begynde at sælge deres mælk som økologisk fra midt på sommeren.
Kinesiske indkøbere på BioFach
- Hvis bare halvdelen af de henvendelser, jeg har fået fra kinesiske indkøbere bliver til noget, kan jeg holde ferie resten af livet, lød det i Jyllands-Posten fra Thises mejerichef Poul Pedersen efter mejeriets seneste fremstød på verdens største øko-messe BioFach i sidste uge.
Ifølge Ejvind Pedersen, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, er det danske marked for økologiske mælkeprodukter stort set mættet.
- Derfor skal størstedelen af væksten i produktionen af økologisk mælk kanaliseres ud på eksportmarkederne, siger han til mejeribranchens nyhedstjeneste mejeri.lf.dk.
675 millioner kilo øko-mælk i 2018
Ejvind Pedersen forventer, at danske øko-køer i år vil levere tæt på 600 millioner kilo mælk, og i 2018 vil produktionen nå op på 675 millioner kilo økologisk mælk.
I 2015 blev der eksporteret økologiske mejeriprodukter for godt en milliard kroner, og dette beløb forventes at være steget til 1,2 milliarder kroner i 2016, svarende til godt halvdelen af den samlede skønnede økologi-eksport på 2,2 milliarder kroner.
Samlet set slog eksporten af danske økologiske varer igen rekord i 2015, da den ifølge Danmarks Statistik nåede op på to milliarder kroner – en stigning på 15 pct. på et år. Mejeriprodukter har altid været ’lokomotivet’ i den danske eksport af økologiske fødevarer.
Mælkeprodukter er det økologiske lokomotiv
De økologiske mælkeprodukter tegner sig for cirka halvdelen af den samlede eksport af økologiske varer, som sidste år nåede op på 2,2 milliarder kroner, anslår Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer.
Ifølge ham er Tyskland fortsat det absolut vigtigste eksportmarked for dansk økologi, men Kina, som i 2015 aftog for 250 millioner kroner, får i stigende grad betydning.
Thise Mejeri forventer, at lande som Holland og Belgien også vil aftage flere øko-produkter i de kommende år.