En ny plakat på 40 x 50 cm viser 20 af de dagsommerfugle, der er størst chance for at opleve i haven og naturen. Samtidig får du en beskrivelse af, hvilke planter deres larver lever på, og hvornår de er på vingerne.
Vil du have glæde af sommerfuglene og af andre vilde arter i din have, så giv noget af den tilbage til naturen, opfordrer Peder Størup, der er fotograf og sælger plakaten i sin web-butik, natur-shop.dk.
Giv plads
- Giv plads til nogle af de planter, sommerfuglenes larver lever på, og lad et hjørne af græsplænen med sol og læ blive lidt langhåret, så de vilde planter kan nå at blomstre og sætte frø. Brug helst ikke sprøjtegift og kunstgødning, og lad gerne et udgået træ eller en bunke grene blive liggende, for at sommerfuglene har et sted at overvintre, råder han.
Fra 1870 og til i dag er der i alt fundet 98 forskellige dagsommerfuglearter i Danmark. Af dem har 76 været fastboende eller har været her i kortere eller længere perioder.
Derudover er der en række almindelige trækgæster samt tilfældige fund, som ikke kan overleve den danske vinter. Af de 76 arter, som regnes for at være hjemmehørende i Danmark, er 12 uddøde. Hovedparten af de andre er truet i større eller mindre grad som følge af, at deres levesteder er forsvundet, og kvaliteten af de resterende levesteder forringet.
Plakaten er 40 x 50 cm og koster 200 kr. incl. forsendelse. Den kan købes på
natur-shop.dk.
Tre af de mest almindelige
Tre af de mest almindelige sommerfugle er der gode chancer for at opleve i det tidlige forår i marts og april. Det drejer sig om Nældens takvinge, Citronsommerfugl og Dagpåfugleøje.
Nældens takvinge er vores nationalsommerfugl og en af de absolut første forårsbebudere. Nældens takvinge er vidt udbredt i hele landet. Vingefanget er på 45-50 mm. Dens larver lever på brændenælder. Nældens takvinge overvintrer på uopvarmede lofte, carporte og andre steder, hvor den kan finde ro vinteren over. Det er vigtigt ikke at forstyrre dem, men også at sikre, at de kan komme ud om foråret og ikke fanges af et lukket vindue, når de søger mod lyset.
Citronsommerfugl er en iøjnefaldende forårsbebuder, som fra begyndelsen af marts måned kan opleves på vingerne. Hannen har en kraftig citrongul farve og hunnen en mere lys grønlig . Vingefanget svinger fra 54-64 mm. For de individer, der har overvintret, er flyvetiden fra marts til juni. Larverne fra den første generation klækkes som voksne sommerfugle i juli, og derefter flyver de til og med oktober, hvorefter de går til overvintring i vegetationen for igen at vågne til marts. Vil du have den elegante citronsommerfugl til at yngle i din have, skal du plante tørst og vrietorn.
Dagpåfugleøje er også en af forårsbebuderne. De markante øjne på forvingerne gør den let at kende. Den har et vingefang på 52-65 mm. Dens larver lever på stor nælde, og de voksne sommerfugle søger gerne nektar på havens sommerfuglebuske eller hjortetrøst, som mange andre af havens sommerfugle også gerne søger nektar på. Dagpåfugleøje kan opleves fra marts til oktober over hele landet.