Foreningen for Biodynamisk Jordbrug mærker stigende interesse fra både forbrugere og økologiske landmænd, der overvejer at omlægge bedriften for at blive godkendt af Demeterforbundet.
Det oplyser Klaus Loehr-Petersen fra biodynamikernes sekretariat i Aarhus, som glæder sig over, at mange økologer i år tager imod tilbuddet om et gratis omlægningstjek. Han anslår, at økologiske landmænd med tilsammen ca. 1.500 hektar i øjeblikket overvejer at dyrke biodynamisk.
- De seneste seks år er det biodynamiske areal vokset med 50 procent, og foreningen tæller nu 38-39 Demeter-godkendte bedrifter med tilsammen 3.000 hektar, siger han.
Nyt gods på vej
Hertil kommer syv-otte bedrifter, som dyrker biodynamisk, men af den ene eller anden grund ikke har en formel certificering. Enten fordi de ikke har brug for det, eller fordi de endnu ikke opfylder alle reglerne.
Det er landbrug og gartnerier i alle størrelser, der ønsker at lægge om. Den største er Knuthenlund på Lolland med over 1.000 hektar. Godset ventes at blive godkendt af Demeterforbundet her til sommer.
Naturmælk
Ifølge Klaus Loehr-Petersen er der også en pæn tilgang af virksomheder, der forarbejder biodynamiske produkter.
Det gælder blandt andet andelsmejeriet Naturmælk i Sønderjylland, som ved årsskiftet gik sammen med Øllingegaard på Sjælland under navnet »Det Økologiske Mejerier«.
Dette er den første artikel i en serie om biodynamisk mad og landbrug. Serien omfatter: