Ny fond på Samsø vil hjælpe unge øko-bønder i gang

ØKOLOGI – På Samsø har de stiftet en ny fond, der skal hjælpe unge økologiske landmænd i gang. Den skal lette generationsskiftet ved at opkøbe gårde og forpagte dem ud til unge.

Johannes Find Loeb er en af de unge økologiske landmænd, som fonden er med til at hjælpe i gang. Han driver Yduns Have på Samsø.

På Samsø tænker de store tanker. Og gør noget ved det. I dag meddeler de, at de har stiftet Jordbrugsfonden SamsØkologisk. Den skal opkøbe økologisk jord og gårde for derefter at forpagte hele molevitten ud til unge landmænd.

Formålet er at lette generationsskiftet og øge det økologiske landbrugsareal.

- Der er behov for et alternativ til selvejet indenfor landbruget, da det i dag er meget svært at etablere sig som ny selvstændig landmand på grund af store kapitalkrav, siger fondens formand Bent Degn, som selv er økologisk landmand på øen.

Næsten umuligt at komme i gang
Tanken om fonden opstod hos en gruppe borgere på Samsø i 2013. De kunne iagttage hvordan jordpriserne, bedrifternes størrelse og indtjeningsmulighederne gjorde det næste umuligt for en ung landmand at låne penge til en gård. Flere steder gik udviklingen den forkerte vej. God økologisk jord blev opkøbt af større kapitalstærke konventionelle gårde og røg dermed tilbage til konventionel dyrkning.

Men da en af  øens veldrevne økologiske gårde på det tidspunkt stod overfor et generationsskifte og blev sat til salg, satte det gang i tankerne om en ny måde at eje og drive landbrug på, som kunne sikre den økologiske gård og samtidig give unge landmænd mulighed for at komme i gang.

Foreningen Økologisk Samsø blev dannet. Formålet var at stifte en fond, og nu er fonden SamsØkologisk så en realitet.

Sæt penge i en bæredygtig fremtid
For at stifte en erhvervsdrivende fond kræves en grundkapital på 300.000 kr. På Samsø er pengene rejst på under et år gennem donationer fra private og lokale virksomheder, og fonden kan nu stiftes.

Den erhvervsdrivende fond forventer at kunne tiltrække sin tålmodige kapital fra privatpersoner og erhvervsliv med tilknytning til Samsø, fra private og offentlige fonde, pensionsselskaber o.lign.

- Nogle mennesker sidder måske med et økonomisk overskud, som de kunne tænke sig at gøre noget godt med. Jordbrugsfonden SamsØkologisk tilbyder en mulighed for at placere sine penge i vores alle sammens fremtid, nemlig jorden. På den måde kan man være med til at sikre rent drikkevand, natur og en ansvarsfuld og bæredygtig dyrkning af vores fødevarer, siger Bent Degn.

Kun på Samsø
Fonden arbejder kun på Samsø, men er tænkt som et pilotprojekt, der kan kopieres i større eller mindre skala overalt i landet.

Bestyrelsen består af: Trine Krebs (formand for Landsforeningen Praktisk Økologi), Kim Qvist (forstander på Kalø Økologiske Landbrugsskole), Dorthe Nissen (ejer af hotellet Ilse Made, Samsø), Bent Degn (økologisk landmand, Samsø), Thorkild Ljørring (tidligere økologisk landmand).

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: