Kjeld Hansen har udsendt en ny debatbog. 96 sider i et handy lille format, udgivet på forlaget BæreDygtighed, som han stiftede efter at have udsendt sin første succes-bog, Den Grønne Forbrugerguide for 26 år siden.
Bogen var med til at skubbe på den grønne bølge, og allerede dengang gik Kjeld Hansen i flæsket på landbruget, som forsøgte at fastholde et positivt og idyllisk billede af et erhverv uden problemer med sprøjtegift, grundvandsforurening og elendig dyrevelfærd.
- Landbrugstoppen snorksover, sagde han dengang.
Og det gør den tilsyneladende stadigvæk, selv om H. O. A. Kjeldsen og Peter Gæmelke på landbrugets højborg Axelborg i de mellemliggende år er blevet afløst af minkavler Martin Merrild og den tidligere socialdemokratiske justitsminister Karen Hækkerup.
Inkompetente ledere bør gå af
Allerede i bogens første kapitel opfordrer Kjeld Hansen de inkompetente landbrugsledere til at gå af.
- I intet andet erhverv holder man så stædigt fast ved de samme inkompetente ledere og den samme tragiske katastrofekurs år efter år, skriver forfatteren.
Han mener, det er både synd og skam for de tusinder af flittige bønder, der knokler på lige fod med samfundets lønarbejdere for at få virksomheden til at løbe rundt.
»Synd fordi de knokler forgæves. Mere flæsk, mere mælk, flere mink og nye bjerge af billigt korn redder næppe nogen landmand i fremtidens verden«, hedder det i bogen.
På kollisionskurs
Kjeld Hansen mener, at landbruget har lagt sig fast på en skæbnesvanger kollisionskurs, ikke bare mod banker og investorer, men også mod resten af samfundet, som i sidste ende kommer til at betale regningen, selvom landbruget efter den seneste landbrugspakke når op på et årligt tilskud på ti milliarder kroner.
»Politisk har man stadig de traditionelle venner, men det uskønne svindelnummer med landbrugspakken redder ingen bønder. Landbrugspakken bidrager tværtimod til tilsmudsningen af landskab, vandløb og kystnære farvande – og til endnu større disrespekt for landmanden«, skriver Kjeld Hansen.
Fiflerier og politisk favorisering
I bogens 13 kapitler, der alle har været udgivet før i form af kronikker og artikler, beskriver Kjeld Hansen, hvordan politikere og landbrug fifler med EU-tilskud i millionklassen, konspirerer om politisk favorisering og lyver lodret om det »elendige« danske korn, som tilsyneladende fra begyndelsen har været led i en bevidst strategi for det endelige opgør mod gødningsnormer og de grønne organisationers mangeårige »miljøtyranni«.
Kjeld Hansen går som sædvanlig til stålet i sin lille velskrevne debatbog om det engang så stolte erhverv, og det er kun få af landbrugets mange lobbyister og venner blandt de visionsløse politikere, der slipper afsted uden at få et par hvasse bemærkninger med på vejen. Kjeld Hansen demonstrerer endnu engang, at han i modsætning til så mange andre har styr på de faktuelle oplysninger og forstår at anvende dem, så det giver mening og perspektiv.
Det postfaktuelle samfund
Mange mener, at vi er godt på vej mod et postfaktuelt samfund, hvor det ikke gør den store forskel, om det, man påstår, er rigtigt eller forkert.
- Når en påstand modbevises, forsøger de at bortforklare den. Og lykkes det ikke, opgiver de den og påstår noget andet, som lektor Alex Dubgaard formulerer det efter to måneders debat med Bæredygtigt Landbrug, som det kan læses her på OrganicToday.dk.
Netop derfor er det altid spændende og forfriskende at læse Kjeld Hansen, der sætter en ære i at imødegå denne tendens. Han er ofte stærkt polemisk og tøver ikke med at give råt for usødet, men han er er samtidig velorienteret, har styr på sin research og er en uundværlig stemme i debatten om den iboende konflikt mellem landbrug, natur, mad og miljø, som mere end nogensinde skiller vandene.
Kjeld Hansen: Fra Mark og Stald. 96 sider. Forlaget Bæredygtighed, september 2016