Norske økologer vil have bønder i byen

De norske økologer vil satse på andelslandbrug, hvor forbrugere og landmænd går sammen, og vil også udvikle en social ansvarlig og bæredygtig fødevareproduktion i byerne.

Det fremgår af en udtalelse fra Oikos – Økologisk Norge, som forleden var samlet i Tronheim for at diskutere foreningens videre arbejde og grundlag.

De norske økologer vender sig stærkt imod nedbrydningen af jordgrundlaget og kræver, at politikerne i det norske Storting bedtager en principbeslutning om, at 15 procent af det offentlige indkøb af mad skal være økologisk.

Den norske regering har i forvejen et mål om, at det økologiske landbrug og det økologiske fødevareforbrug skal udgør 15 procent af landbrug og fødevareproduktion. Mere økologisk mad på de offentlige storkøkkeners indkøbsliste kan være med til at styrke det økologiske landbrug.

 

Urban farming som svar på globale udfordringer

De store globale udfordringer for miljø og fødevareproduktion tvinger os til at tænke nyt, mener Oikos, som ser urban gardening og urban farming som nødvendige virkemidler i kampen for at styrke og planlægge fremtidens bæredygtige, robuste byer.

- Der er en voksende kløft mellem landmænd og forbrugere. Vigtig viden og kundskaber om dyrkning af fødevarer er ved at gå tabt, hedder det i en udtalelse fra landsmødet.

Gartneri og landbrug i nærmiljøet giver mulighed for at sætte fokus på madkultur, forbrugerbevidsthed, uddannelse, jobtræning, biodiversitet, lokal økonomi og bevarelse af værdifulde områder i byerne, understeger Oikos – Økologisk Norge.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: