Nordisk storbank trækker sig fra olierørledning

KLIMA – Greenpeace: Det er en ansvarlig beslutning at Nordea trækker investeringer fra den amerikanske olierørledning Dakota Access Pipeline, som har mobiliseret klimaaktivister og indianere i fælles modstand.

Tusinder deltog i november i en protestmarch i Washington mod Dakota Access Pipeline og i solidaritet med Standing Rock. Nu vil Trump genoplive byggeriet af den kontroversielle rørledning. Foto: CC BY flickr Susan Melkisethean

Det amerikanske militær har netop effektueret præsident Trumps dekret om at genoplive byggeriet af den omstridte Dakota Access Pipeline, og byggeriet kan hermed fortsætte. Det sker, selv om der ikke er foretaget en tilstrækkelig miljøvurdering på forhånd.

Olierørledningen kan forurene drikkevandet for millioner af amerikanere og krænker rettighederne hos Sioux-folket.

Byggeriet og de klimakonsekvenser, som oliesatsningen vil få, har vakt massive protester i USA, globalt og også i Skandinavien, hvor Greenpeace har presset på for at få Nordea til at trække sine investeringer i projektet.

Investering på 334 millioner
Banken har investeret for 334 millioner kroner i virksomheder, der skal bygge olierørledningen. Efter kritik og pres fra Greenpeace – også i Danmark – lovede Nordea i december at trække sig fra sine økonomiske aktiver, hvis projektet blev begyndt påny.

Onsdag eftermiddag meddelte Nordea så, at den nordiske storbank vil frasælge sine investeringer, og Greenpeace modtager meldingen med tilfredshed.

Bringer drikkevand og klima i fare
- Mange tusinder mennesker i USA og i Skandinavien har været med til at presse på for at få Nordea ud af sine omfattende investeringer i virksomheder bag Dakota-rørledningen, der bonner negativt ud på næsten alle tænkelige parametre for uetiske investeringer, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver hos Greenpeace i Danmark.

- Trumps insisteren på at gennemføre rørledningen bringer drikkevandet og det globale klima i fare og vil træde de oprindelige folks rettigheder under fode. Nordea skal have ros for at trække sine investeringer fra det dybt uansvarlige projekt, selv om beslutningen burde være kommet tidligere. Det er en sejr, og selvom byggeriet af rørledningen desværre kan gå videre nu, vil modstanden fortsætte, forudser han.

Ansvarlige investeringer
Han understreger vigtigheden af, at banker og finansverdenen generelt har etikken og ansvarligheden med i sine investeringer.

- Det har Nordea nu vist vigtigheden af ved at trække sine investeringer fra Dakota Access Pipeline. Vi håber, at Nordea også fremover – som de har gjort med beslutningen i dag – vil vise, at de sætter miljø, klimaet og menneskers rettigheder højt, når de investerer. De folkelige protester mod den beskidte olierørledning vil ikke slutte, og vi håber, at resten af resten af investorerne også vil tage stilling og handle ansvarligt, så det ikke lykkes Trump og hans venner i oliebranchen at gennemføre projektet, siger Jens Mattias Clausen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: