Hver eneste dag når en masse madvarer aldrig frem til kassen i Netto, men bliver i stedet kørt ud af bagdøren til biogas og dyrefoder. Det sker, fordi madvaren eller emballagen er beskadiget, eller fordi den ikke er blevet solgt før udløbsdatoen.
I 2016 løb det samlede madspild op i 17.000 tons i Netto. Netto har som den første butikskæde i Norden besluttet at lægge tallet åbent frem. Ifølge Brian Seemann, der er landedirektør for Netto i Danmark, sker det for at få en åben debat om »det fælles problem, vi har i Danmark«.
I tråd med FN-mål
– Alt for meget mad bliver spildt – også af os i Netto, og det har vi det ikke godt med. Men selv om vi gerne vil, så kan vi ikke løse det alene, siger Brian Seemann.
- Vi lægger nu vores tal for madspild frem for at skabe opmærksomhed om et problem, som vi er nødt til at løse i et bredt fællesskab mellem forbrugere, branche og politikere. Samtidig forpligter vi os til en 50 procent reduktion frem mod 2030 i tråd med FN’s globale mål, siger Nettos direktør.
Netto har haft fokus på madspild igennem flere år og har siden 2014 reduceret sit madspild med 10 procent. Kæden har allerede taget taget en række initiativer på området og efterlyser nu nye idéer til, hvordan man kan komme videre.
– Selv om vi har gjort meget allerede og har gode erfaringer, så bliver det en kæmpe udfordring at nedbringe spildet med 50 procent. Derfor har vi brug for hjælp til nye ideer, og vi vil også gerne i dialog med vores kunder om deres forventninger til os. Til gengæld lover vi at måle vores madspild hvert år, dokumentere det og vise det fremskridt, vi når sammen med vores kunder, vores leverandører, branchen og politikere. Også selv om det er svært, siger Brian Seemann.
Nyt initiativ
Eksisterende initiativer
Kilde: Netto