VILDE DYR Danskerne er blevet mere kritiske over for shows med vilde dyr på ferierejsen. Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for World Animal Protection, der over en periode fra 2014 til 2018 har spurgt danske ferierejsende om deres holdning til shows med vilde dyr.
Andelen af danskere, der tager afstand fra shows med vilde dyr er steget i perioden 2014-2018. I samme periode er også andelen af danskere, der aldrig har oplevet et show med vilde dyr steget.
Det glæder dyrevelfærdsorganisationen World Anmal Protection, som i mange år har haft fokus på netop underholdning med vilde dyr. Oplysning er nøglen til forandring, mener Gitte Buchhave, der er direktør i organisationens danske afdeling.
- Vi har i årevis informeret om problemet i TV-reklamer og på sociale medier. Vi har krævet af rejsebureauerne, at de tager stilling til de udflugter, de udbyder. Og vi har påvirket Instagram til at skride ind over for selfies med vilde dyr. Så for mig at se er der en klar overensstemmelse mellem vores kampagner og holdningsændringen blandt danskerne, siger Gitte Buchhave.
Stadig ikke godt nok
I dag finder to ud af tre danskere det uacceptabelt at se fx et show med aber på ferierejsen. For fire år siden gjaldt det for fire ud af ti danskere.
Også en af turisternes tidligere yndlingsbeskæftigelser på ferierejsen til Thailand er blevet mindre acceptabel. Fire ud af ti danskere fandt elefantridning acceptabelt i 2014.
Fire år senere er det kun hver femte dansker, som ville acceptere en tur på elefantryg på rejsen. Det er positivt, men alligevel ikke tilfredsstillende, mener World Animal Protection.
- Vi kan selvfølgelig glæde os over, at vores dedikerede oplysningsindsats virker. Men det er stadig hver femte dansker, som ikke har indset, at hele industrien omkring elefantridning er baseret på mishandling og disciplinering af dyrene. Det er ikke tilfredsstillende, og derfor skal vi også have overbevist den sidste femtedel, fortæller direktør Gitte Buchhave.
Turismens grimme bagside
I de kommende uger vil World Animal Protection med en fotoudstilling indtage nogle af Københavns mest centrale pladser for at udbrede kendskabet til »turismens grimme bagside«.
Her viser meterhøje fotostater de absurde situationer, hvor vilde dyr optræder som underholdningsrekvisitter i turistindustrien. Samtidig bærer billederne en tekst om de vilde dyrs liv uden for rampelyset. World Animal Protection håber, det kan få endnu flere danskere til at fravælge shows med vilde dyr på ferierejsen.
- Mange turister er dyreelskere og alligevel uvidende om, hvilke pinsler, vilde dyr gennemgår for at kunne optræde i turistindustrien. En elefant nedbrydes jo ikke foran publikum, men i de første år som unge, forklarer Gitte Buchhave.
- Derfor rykker vi ud i det offentlige sommerrum med oplysning til alle. Vilde dyr er ikke underholdning, fastslår udstillingen. Vi håber, at alle danskere inden længe vil være enige med os, siger Gitte Buchhave.