Vestkysten vil i år kunne tage imod badegæster og turister uden de værste bunkere, der kan være til fare for vandhunde og besøgende med deres blotlagte og skarpe jernpigge.
I disse dage bliver der arbejdet på højtryk for at få fjernet de sidste af de farligste bunkere ved Fjand i Holstebro. Arbejdet med at fjerne i alt 120 bunkere på Vestkysten, der står tilbage fra Anden Verdenskrig, startede i juli i fjor, og projektet er nu stort set afsluttet.
- Jeg er utrolig glad for, at vi før badesæsonen for alvor går i gang har fået ryddet 120 af de farligste bunkere væk. Det er vigtigt, at vores turister og gæster kan føle sig trygge, når de benytter sig af vores kyster og nyder vores smukke natur, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Skal sprænges væk og genbruges
Flere af de sidste farlige bunkere ligger ude i havet, og sprængningseksperter skal derfor sprænge dem i mindre stykker før den endelige nedknusning. Herefter mangler der blot fire bunkere i Ringkøbing-Skjern Kommune, før de aftalte 120 styks er nået.
- Som miljøminister er jeg rigtig glad for, at de mange tons knust beton og jern, der nu er blevet fjernet fra strandene ikke blot er bortskaffet, men at materialet rent faktisk bliver genbrugt som henholdsvis vejopfyld og omsmeltet jern, siger Kirsten Brosbøl.
Selvom der snart er 120 færre farlige bunkere på og ved Vesterhavet, er det alligevel vigtigt, at gæster og badende langs kysten stadig tager sig i agt for de gamle bygværker med jernpigge. Der kan og vil fortsat dukke bunkers op langs den meget dynamiske kyst.
I de tilfælde, hvor der fremover konstateres bunkere med farlige pigge, vil Kystdirektoratet sende mandskab ud og så vidt det er muligt sørge for, at de farlige jernpigge bliver fjernet.
Der er registret ca. 600 bunkere fra Anden Verdenskrig på strandene ved den jyske vestkyst, og det har kostet Miljøministeriet samt Thisted, Lemvig, Holstebro, Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner ca. 12 mio. kr. at fjerne de 120 farligste.