- Der er brug for at sammentænke natur og landbrugsproduktion på en helt ny måde. Hvis man griber det rigtigt an, kan det give grundlag for en helt ny udvikling uden for byerne, siger formanden for Dansk Ornitologisk Forening Egon Østergaard til OrganicToday.
Efter hans mening bør man tage de dårligste landbrugsjorde helt ud af drift og i stedet omdanne dem til naturarealer til glæde for både befolkning, dyr og planter.
- Landbruget forvalter to tredjedel af den danske natur, og mange steder har vi problemer på grund af intensiv landbrugsdrift. De store hedearealer er ved at gro til i græs på grund af kvælstofnedfald. Også mange af vores fjordområder er i en sølle forfatning, understreger Egon Østergaard.
For nylig slog danske og europæiske forskere alarm, fordi naturens mangfoldighed er på kraftig retur. Plantearter og dyr forsvinder i et tempo, der ikke før er set.
- Vi er simpelthen nødt til at tage større hensyn til naturen, og jeg tror også, at den erkendelse langsomt er ved at brede sig i visse dele af landbruget. Landbrug & Fødevarer har for nylig drøftet og vedtaget et oplæg om natur og biodiversitet. Og det indeholde mange rigtige tanker. Alene det faktum, at man på Axelborg bruger ordet biodiversitet, er opmuntrende, et stort fremskridt og er med til at fremme dialogen, siger Egon Østergaard.
Alene det faktum, at man på Axelborg bruger ordet biodiversitet, er opmuntrende, et stort fremskridt og er med til at fremme dialogen. Egon Østergaard, Dansk Ornitologisk Forening.
Natur- og landbrugskommissionen skal ifølge regeringen vise vejen for en mangfoldig natur side om side med et landbrug, der sikrer både kvalitetsfødevarer og tusindvis af arbejdspladser. Kommissionen skal i løbet af et år komme med forslag til at løse de økonomiske og miljømæssige udfordringer, som landbruget og naturen står overfor.
Formand for kommissionen er blevet Jørn Jespersen, der er direktør for Dansk Miljøteknologi og tidligere har siddet i Folketinget for SF.