Nanoprodukter skal registreres

Nanopartikler findes i en lang række produkter. Blandt andet i midler til hudpleje og rengøring. Foto: Colurbox

NANO – Vi skal vide, hvor mange af vores forbrugerprodukter, der indeholder nanomaterialer. Derfor er miljøministeren klar med et register over nanoprodukter.

Mange af vores produkter kan blive smartere, hvis bittesmå nanopartikler tilsættes, så man eksempelvis kan få en selvrensende overflade, der mindsker brugen af kemikalier.

Men der mangler et overblik over, hvor udbredt nanomaterialer er i forbrugerprodukter. Det vil miljøminister Kirsten Brosbøl og Enhedslisten have svar på. Derfor skal importører og producenter indberette til et nyt register, hvis deres produkter indeholder nano-materialer.

- Ved at bruge nanomaterialer kan moderne produkter ofte blive smartere, mere miljøvenlige, lettere og meget andet. Tænk bare på bilplejeprodukter, der afviser vand og snavs fra forruden eller tagsten og vinduer med selvrensende overflade. Men samtidig skal vi sørge for, at der er styr på sikkerhed, sundhed og miljø, når nanomaterialer bruges. Et vigtigt skridt på vejen er viden om, hvor nanomaterialer bruges og findes. Derfor er det en god idé at lave en nanodatabase, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Krævede et nationalt register
For to år siden lancerede Forbrugerrådet Tænk sammen med Det Økologiske Råd den første database over produkter, der indeholder nanomaterialer. Samtidig krævede de to organisationer en national database, som kunne skabe et overblik over, i hvilke produkter, der bruges nanoprodukter og i hvor store mængder. Det er dette register miljøministeren nu er ved at etablere.

Nanoregistret er ét blandt mange skridt i en større indsats, hvor miljøministeren skaber klarhed over, hvordan der påvirker forbrugere og miljø, at der er nano i produkter på det danske marked.

Der er afsat 24 millioner kroner over fire år til arbejdet som led i en aftale mellem miljøministeren og Enhedslisten.

Registrering er første skridt
- Vi ved meget lidt om, hvordan nanomaterialer i virkeligheden påvirker mennesker og miljø. Registrering er et første skridt i at give os den viden, der gør det muligt at fjerne stoffer, der er farlige, fra vores omgivelser. Derfor er der tale om en vigtig milepæl i arbejdet for at skabe en hverdag uden farlige kemikalier, siger Per Clausen, miljøordfører hos Enhedslisten.

Virksomhederne vil fra slutningen af juni 2014 kunne indberette via Virk.dk. Frist for første indberetning bliver i sommeren 2015. Resultaterne offentliggøres i anonymiseret form i efteråret 2015.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: