Muligt olieudslip i Grønland

OLIEFORURENING – Arktisk Kommando har observeret en pøl, der ligner et olieudslip. Men det er endnu ikke bekræftet. Greenpeace frygter det værste.

Oliepølen blev observeret mandag, 361 kilometer ud for Tasiilaq. Foto: Silje Bergum/ norden.org

Allerede mandag spottede Arktisk Kommando noget, der lignede et olieudslip, men på grund af dårligt vejr og havis er mandskabet endnu ikke noget frem. Et sørgeligt bevis på, at beredskabet i Grønland slet ikke er klar til at håndtere en olieulykke, mener Greenpeace.

- Fem dages ventetid vil være en katastrofe, hvis der sker et stort oliudslip. Det her må være et wake up call. Grønlands regering og Rigsfællesskabet må stoppe planerne om at lade oliselskaberne bore i grønlandsk farvand, lyder det fra Greenpeace.

Kan ikke håndtere en olieulykke
Arktisk Kommando meddelte først fredag, at der var et muligt olieudslip i havet ud for Østgrønland. Oliepølen blev observeret mandag 10. august, 361 kilometer ud for Tasiilaq, men det dårlige vejr og havis i området har gjort det vanskeligt at nå frem.

- Et sørgeligt bevis på, at beredskabet i Grønland slet ikke er klar til at håndtere en olieulykke, mener Greenpeace.

- Det er dybt foruroligende, at man ikke kan nå frem til et muligt olieudslip, før der er gået fem dage. Evnen til at reagere hurtigt er altafgørende, hvis man på nogen måde skal være i stand til at rydde op, og selvom vi naturligvis ikke kender omfanget af det aktuelle udslip, er det desværre krystalklart, at beredskabet i Grønland ikke er på plads, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig i Greenpeace.

Har bedt om assistance
Arktisk Kommando har i tråd med en såkaldt bindende aftale i Arktisk Råd bedt Island om assistance, men det har ikke været muligt for Island at komme til undsætning.

- Den aftale, der ligger i Arktisk Råd, er simpelthen ikke god nok. Man kan bede andre lande om hjælp, men hvis de andre lande ikke har mulighed for at hjælpe, så er den aftale ikke det stykke papir værd, den er skrevet på. Der skal helt andre ressourcer og forpligtelser til, hvis vi skal tro på, at man kan håndtere en olieulykke i Arktis, siger Jon Burgwald.

- Hverken Danmark eller Grønland er klar til at reagere på en olieulykke i Grønland. Dårligt vejr og isfyldt farvand er normalt på de her kanter, og det er derfor bekymrende, at beredskabet ikke er forberedt på de forhold. Et stort olieudslip enten fra et skib eller en olieboring vil få katastrofale konsekvenser for miljøet. Det her bør være et wake up call, der får Grønlands selvstyre til at stoppe planerne om at tillade olieboringer og samtidig stramme gevaldigt op på beredskabet, siger Burgwald.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: