Landbrug & Fødevarer har i dag indgivet en stævning mod staten for at forhindre, at en række svineproducenter, der ved en stikprøve er blevet testet for MRSA-smitte i deres besætning, får offentliggjort deres navne. Stævningen er rettet mod Fødevarestyrelsen, der ventes at offentliggøre listen, fordi Folketingets Ombudsmand har udtalt, at der ikke er tilstrækkeligt grundlag til at afvise aktindsigt.
-Det kan ikke være rigtigt, at blot fordi man har deltaget i en stikprøveundersøgelse for MRSA for flere år siden, så skal man hænges ud i offentligheden med navn, siger formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.
Han mener ikke, nogen har gavn af at få at vide, hvem der tilfældigvis engang er testet for MRSA.
- Til gengæld risikerer landmanden, hans familie og ansatte at blive stigmatiseret i deres lokalområde, fordi der lige nu kører en helt forskruet debat om farligheden af svine-MRSA for raske mennesker, lyder hans argument.
På vegne af fire svineproducenter
Landbrug & Fødevarer har indgivet stævningen på vegne af fire af de landmænd, der står på listen. Formålet med retssagen er at få fastslået, at en liste med godt 50 tilfældige landmænds navne og cpr-numre fra 2011 ikke skal betragtes som miljøoplysninger, sådan som ombudsmanden hævder, og derfor ikke umiddelbart skal kunne udleveres til medierne eller andre.
-Vi forventer, at vi med stævningen kan forhindre, at Fødevarestyrelsen offentliggør listen. Vi mener, at vores retssag må have opsættende virkning. Alt andet er uanstændigt, siger Martin Merrild.
Han forventer også, at en retssag kan afgøre, hvordan den slags oplysninger skal håndteres af myndighederne i fremtiden.
Flere af landmændene på listen udtrykker bekymring over, at en offentliggørelse af deres navne vil have uoverstigelige både økonomiske og sociale konsekvenser.
Ikke noget sundhedsproblem
-Vi er desværre i en situation, hvor svine-MRSA i medierne bliver udråbt som et kæmpeproblem for folks sundhed. Det er helt forkert, mener Merrild.
- Svine-MRSA er blot en af mange MRSA-typer, og smitter kun sjældent blandt mennesker. Alligevel oplever både landmænd, deres børn og øvrige familie, at de bliver socialt udelukket – alene på en mistanke om, at de har MRSA-smitte, lyder det videre.
- Pludselig får deres børn at vide, at de ikke må lege med de andre børn i klassen. Pludselig er der ikke grænser for, hvad de fejler. Vi støtter fuldt og helt indsatsen for at begrænse MRSA i svinebesætninger – men det her er en helt utilgivelig mistænkeliggørelse, som intet grundlag har i virkeligheden, men som får store konsekvenser for hele familier, lyder det fra landbrugets førstemand.