For andet år i træk kårer Netto en økologisk landmand m/k, der med hjertet på rette sted har gjort noget særligt for at fremme økologien. Sidste år løb den 80-årige Svend Erik Hjuler fra Randers med titlen som Årets Økolog 2017 og prisen på 100.000 kroner.
Nu går jagten ind på at finde Årets Økolog 2018, som kåres i slutningen af september. Alle danskere har i foråret haft mulighed for at indstille kandidater, som har gjort noget særligt for at fremme økologien. Mere end 100 forskellige økologiske landmænd er blevet indstillet, og otte af dem er nu med i finalen.
- Netto er Danmarks største økologiske supermarked, og vi har en lang og målrettet ambition om at bringe økologien ud til så mange som muligt. Derfor er det også naturligt for os at fortælle danskerne historien om de landmænd, der har valgt at gå den økologiske vej og som er hovedårsagen til, at Netto hver dag har mere end 380 økologiske varer på hylderne, siger landedirektør hos Netto, Brian Seemann Broe.
Årets Økolog er sat i verden i samarbejde med Økologisk Landsforening. Ud over at kåre en vinder, der har gjort noget særligt for økologien, ønsker initiativtagerne at skabe forståelse for økologiens betydning og fordele gennem de historier, de otte kandidater fortæller om sig selv og deres landbrug.
Du er med til at bestemme
- Alle danske økologer fortjener i princippet at få en pris. For de arbejder hver dag for at producere gode, sunde fødevarer til danskerne, som er produceret på en måde, der skåner vores natur og grundvand for sprøjtegifte, og som sikrer dyrene et godt liv, hvor de kommer ud under åben himmel. Vi er glade for, at Netto vil være med til at give danskerne bedre indsigt i, hvordan de økologiske landmænd arbejder og hvilken forskel de gør, siger Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening.
De otte kandidater til årets konkurrence er udvalgt, så de repræsenterer forskellige områder af Danmark, forskellige økologiske produkter, alder og køn. Fælles for dem alle er deres passion for økologi og et brændende engagement i deres landbrug.
Nørregård på Fyn
En af de nominerede er Morten Bjerre, som sammen med beboerne driver det biodynamiske landbrug Nørregård ved Aarup på Fyn. Nørregård er ikke kun et landbrug, men også et værested for udviklingshæmmede voksne. Halvdelen af stuehuset er desuden lejet ud til en Rudolf Steiner-børnehave, og her har 14 børn i alderen fra et til seks år deres daglige gang og kan følge med i livet på gården.
- Jeg mener, at vi alle sammen har et socialt ansvar for at passe på hinanden og på naturen. Vi kan alle sammen træffe et valg – vi kan for eksempel vælge økologiske produkter og være med til at gøre en forskel, siger Morten Bjerre.
På Nørregård deltager alle i den daglige drift. Gården fungerer som arbejdsplads for beboerne på bostedet, mens de små poder i børnehaven leger lige op ad økologiske grøntsager – og spiser dem til frokost. Denne cirkulære tilgang er helt i tråd med Moren Bjerres overbevisning om, at det økologiske ansvar ligger hos os alle.