Ministre underskriver ny plan for Vadehavet

NATUR – Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen underskriver i dag en ny deklaration om Vadehavet med Tyskland og Holland.

Vadehavet er området mellem 23 Vadehavsøer og fastlandet. Det strækker over 500 km fra Blåvands Huk i Danmark til Den Helder i Holland. Det er et unikt naturmområde og et af verdens største spisekamre for trækfugle. Foto: Ulla Skovsbøl

Hvad er ca. 20 gange så stort som Bornholm og blandt de 10 vigtigste steder for vandfugle i verden? Svaret er Vadehavet.

I dag rejser miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen til Leeuwarden, Holland, for at underskrive en ny samarbejdsaftale om Vadehavet med Tyskland og Nederlandene.

- Vadehavet er verdens største tidevandsområde og det eneste havområde i Danmark, der er udpeget som UNESCOSs Verdensarv. Det er et stykke uvurderlig natur, som vi heldigvis har et godt og mangeårigt samarbejde med de andre Vadehavslande om at beskytte. Jeg ser frem til at begynde en ny etape af det samarbejde, når jeg underskriver deklarationen på fredag, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Bæredygtig turisme
Samarbejdet mellem de tre Vadehavslande sker på nationalt og i høj grad også på lokalt niveau og er forankret i fireårige aftaler. I år er det 40 år siden, at samarbejdet blev etableret og fem år siden, at den danske del af Vadehavet blev udpeget til Verdensarv.

- Det er en ære på min første udlandsrejse som minister at sætte retning for en dansk naturperle med global betydning. Det er et unikt område og en uvurderlig rasteplads for trækfugle. Samtidig er det en fantastisk attraktion i det sønderjyske, som hvert år trækker titusinder af besøgende. Den stærke lokale forankring sikrer en god udvikling i området, og jeg ser potentiale for, at det kan blive et regulært hot spot for bæredygtig turisme, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Kommuner: Enestående naturoplevelser
I de fire vadehavskommuner er der stor tilfredshed med det mangeårige samarbejde mellem Danmark, Tyskland og Nederlandene.

- Det mangeårige samarbejde mellem de tre lande, Danmark, Tyskland og Nederlandene omkring vores fælles Vadehav er vigtig, også fremadrettet. Den fælles Verdensarv, som vi alle bidrager til at beskytte, giver også en rig mulighed for at dele oplevelserne af den unikke natur med andre og for at videreudvikle turismeoplevelserne lokalt i vores område, siger Venstre-borgmester Erik Buhl fra Varde Kommune.

- Vadehavet og verdensarven er af stor betydning for Fanø, og allerede når man ankommer med færgen, formidler vi budskabet om, at det er en enestående naturoplevelse man kan få, når man besøger verdensarven Vadehavet og Fanø, siger Sofie Valbjørn fra Alternativet, der er borgmester for Fanø Kommune.

- Vi har i Tønder Kommune stort fokus på Vadehavsregionen. Med blandt andet Tøndermarsk-Initiativet understøtter vi den fælles historie om Vadehavet i de tre lande og bidrager til at give besøgende nogle enestående oplevelser af Vadehavsregionen og verdensarven, siger borgmester Henrik Frandsen fra Tønder Kommune.

Alternativets Sofie Valbjørn har længe talt imod Esbjerg Kommunes planer om en havneudvidelse, fordi det vil gå ud over den skrøbelige natur i Vadehavet. Ifølge Jyllands-Posten er der forståelse hos både miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann.

Udvidelsen af Esbjerg Havn var egentlig ikke på dagsordenen til de tre ministres møde fredag. Men efter henvendelsen fra Fanøs borgmester har den tyske minister bebudet, at han vil tage emnet op, skriver Jyllands-Posten

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: