Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen indfører nu en vejledende grænseværdi, der skal begrænser brugen af de såkaldte fluorede stoffer. Samtidig vil hun lægge pres på EU-Kommissionen for at få strammet reglerne.
Vejledningen skal bremse brugen af stofferne, der bliver brugt til at gøre pap og papir vand- og fedtafvisende, indtil en fælles EU-løsning er på plads.
- Forbrugernes sikkerhed er det vigtigste, og der bør slet ikke være skadelige fluorstoffer i det papir og pap, som er i kontakt med vores mad, siger Eva Kjer Hansen.
- Jeg ser helst, at virksomhederne slet ikke anvender fluorerede stoffer i emballagen, og derfor laver jeg nu en vejledning med en grænseværdi så lav, at der reelt ikke kan anvendes fluorerede stoffer, siger hun.
Goder erfaringer i Tyskland
Ifølge ministeren har Tyskland gode erfaring med en lignende vejledende grænseværdi, hvor de fleste virksomheder benytter sig af grænseværdien ved produktionen af emballager af pap og papir. Mange virksomheder arbejder også allerede på at finde alternativer til stofferne.
Der er dog brug for en EU-løsning, og Eva Kjer Hansen vil have EU-Kommissionen til at sætte tempo på arbejdet.
- Vi skal løse problemet i fællesskab på EU-niveau, så det ikke kun er de danske virksomheder, der skal undgå at bruge fluorerede stoffer i fødevareemballagen. Jeg vil derfor tage kontakt til mine europæiske kolleger for at lægge pres på Kommissionen for en stramning af reguleringen af fluorerede stoffer i pap og papir på EU niveau, siger Eva Kjer Hansen.
Ophobes i dyr og mennesker
Fluorerede stoffer er en gruppe kemiske stoffer med vand- og fedtafvisende egenskaber. Stofferne er svært nedbrydelige og ophobes i dyr og mennesker. Flere af stofferne mistænkes for at være kræftfremkaldende og hormonforstyrrende.
Men ifølge ministeriet er der i dag kun begrænset viden om deres effekter, og kun få af stofferne er evalueret af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, oplyser miljø- og fødevareministeren.
Da de kan anvendes i pap og papir, der kommer i kontakt med fødevarer, kan der ske en afsmitning af stofferne til den mad, vi spiser. Den vejledende grænseværdi vil blive offentliggjort på Fødevarestyrelsens hjemmeside i morgen, så virksomhederne kan benytte sig af den.