Millioner skal redde økologisk forskning

Danmark er blandt verdens førende nationer, både når det gælder om at dyrke, producere og forbruge økologisk, men det er ikke en status, vi kan forvente at beholde, så længe der ikke afsættes flere forskningsmidler på finansloven, mener Landbrug & Fødevarer.

På Christiansborg er de politiske minimumsambitioner, at det økologiske areal fordobles inden 2020, så det kommer til at udgøre ca. 12 pct. af det samlede danske landbrugsareal, men den seneste økologistatistik fra NaturErhvervstyrelsen viser, at det mål kan blive vanskeligt at nå.

Ifølge ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer) kan det kun lade sig gøre at fordoble det økologiske areal, hvis der fortsat opbygges en forskningsbaseret viden om økologisk jordbrug og fødevarer.

Midlerne halveret siden 2011

Helt konkret er vurderingen, at der årligt skal afsættes 100 mio. kr. på finansloven, hvis Danmarks økologiske potentiale skal udnyttes fuldt ud. Men siden 2011 er midlerne til økologisk forskning næsten halveret, og ifølge ICROFS oplysninger ser den tendens ud til at fortsætte, selvom der i regeringens netop udsendte FORSK2020 katalog er fundet plads til at nævne økologien som et prioriteret forskningsområde.

- Som landbrugsnation har vi ikke råd til at lade stå til. Vi er førende i verden på økologi, og kun ved at udvide vores forskningsindsats kan vi fastholde og forhåbentlig styrke den position, siger økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: