Miljøgiften PCB er ikke blot til stede i de bygninger, hvor den er blevet brugt. Den kan også sætte sig i tøjet. Det viser ny forskning fra Aalborg Universitet.
- Vi har opdaget, at tøjet kan være et kæmpe depot for PCB. Sammenlignet med hvor meget PCB der er i en kubikmeter luft, kan der være rigtig meget i tøj, siger Lars Gunnarsen, professor ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet til Videnskab.dk.
Hvis man bor i en bygning, der indeholder PCB, bliver man ikke kun udsat for de giftige stoffer, mens man er hjemme, men potentielt også når man er væk fra hjemmet, fordi det sidder i tøjet.
PCB blev brugt i byggematerialer
PCB kan skade mennesker og miljø. Giftstoffet blev tidligere brugt i byggematerialer og i industrien, indtil man i 1970’erne opdagede, at det havde skadelige egenskaber. Nu er PCB forbudt, men det findes stadig i mange bygninger. Blandt andet i visse lejlighedskomplekser.
PCB kan være helbredsskadeligt over længere tid. Det er sat i forbindelse med skader på hud og forplantningsevne, skader på indre organer samt hormonsystemer og hjernen. Det er også mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Eksperter mener, at størstedelen af det PCB, der kommer ind i kroppen, indtages gennem mad og indånding. Men de giftige stoffer kan også optages gennem huden.
- Der er noget, der tyder på, at hudens optag af PCB betyder en del for den samlede mængde i kroppen. Så tøjet kan være beskyttende inde i rummet, hvis det er rent, men hvis det er PCB-holdigt, kan det fortsætte udsættelsen, når man er uden for det forurenede rum, fortæller Lars Gunnarsen til Videnskab.dk.