Den 9. marts 1969 var H.C. Ørsted Instituttet på Københavns Universitet ramme om en usædvanlig og usædvanligt dramatisk happening. Det blev startskuddet til den første miljøorganisation i Danmark, Miljøbevægelsen NOAH.
Dørene til H. C. Ørsted Instituttets store sal var blevet låst og ventilationsanlægget slukket. De hundredevis af tilskuere i det stopfyldte lokale troede de skulle til debatmøde om forurening. I stedet blev de til deres egen store overraskelse deltagere i et forureningsinferno. En osende motorcykel drønede rundt i salen. Højttalere buldrede med støj fra motorveje og fly; afbrænding af tobak; film med kræftoperationer på fire vægge; æbler sprøjtet med bladan.
Sådan skriver NOAH i en pressemeddelelse i anledning af bevægelsens 50 års fødselsdag.
Den grænseoverskridende happening blev arrangeret for at illustrere de enorme miljøproblemer, der prægede slutningen af 1960’erne:
Det var et wake-up call og begyndelsen på NOAH. Da happeningen stoppede, meddelte arrangørerne, at de nu ville danne en ny bevægelse, der skulle bekæmpe forureningen og arbejde for en levende natur og et sundt miljø. På få år kom der lokalgrupper i hele landet, og forurening, miljø, økologi kom på dagsordenen. En dagsorden NOAH nu har præget i fem årtier.
Politiken skrev dagen efter: »Søndag den 9. marts fortjener at komme i Danmarkshistorien, for det var i går, at oprøret begyndte, den nødvendige rejsning mod staten, der ikke har vist alvorlig vilje til at bekæmpe forureningen«.
Nu – 50 år efter – har miljøbevægelsen kæmpet sig tilbage til toppen af den politiske dagsorden. Den 15. marts i år vil studerende igen indtage H. C. Ørsted Instituttet og lave alternativ undervisning i forbindelse med klimastrejken. Denne gang er det med fokus på klimaet, hvor der mere end nogensinde er behov for akut og modig handling.
Ny bog, Miljøbevægelsens rødder, og festival
I anledning af 50 års-jubilæet udgiver NOAH en antologi, med titlen Miljøbevægelsens rødder, hvor vi ser tilbage hen over de fem årtier; vi ser på træk, der har været gennemgående og vigtige, og vi ser på de emner, der i dag er mest presserende.
Bogen lanceres ved en reception lørdag den 9. marts kl. 16 i Folkets Hus, Stengade 50, København N.