Middelalderborge får 50 millioner kroner i støtte

NATUR: Nye udgravninger og bedre og mere moderne formidling skal gøre Haldborgene ved Viborg til en attraktion på linje med Hammershus på Bornholm og Kalø Slotsruin på Djursland.

Hver sommer er der St. Bogdag med forfattertræf og digtoplæsning på Hald Hovedgård. Foto: Gustav Bech

En donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal skal give nyt liv til tre middelalderborge og to gamle herregårde ved Hald ved Viborg. Pengene skal blandt andet gå til arkæologiske undersøgelser, istandsættelser, rekonstruktioner og udvikling af moderne formidling.

Bag projektet står foreningen ‘De fem Halder’, Kulturstyrelsen, Viborg Kommune og Naturstyrelsen. Senere på året udskrives en stor idékonkurrence om formidlingen.

Den ældste af Hald-borgene stammer fra år cirka 1200. Den blev afløst af en ny borg, der igen blev afløst af en tredje. De to sidste af de ‘De 5 Hald’er’ er herregårde, hvoraf den seneste i dag huser Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

Mange andre borgruiner i landet rummer kun et enkelt nedslag eller en kortere periode af danmarkshistorien, men ved Hald kan man på en times tid nå rundt og se, hvordan borge er flyttet rundt i landskabet og med tiden har udviklet sig til herregårde.

Løft til naturformidlingen
Der er i dag ikke en samlet formidling, der binder borgene og herregårdenes historie sammen, men det skal det nye projekt ændre på. Projektet forventes afsluttet i 2020.

- Projektet betyder et formidabelt løft til naturformidlingen af området, og vi kan derfor se frem til, at borgerne vil få endnu større oplevelser, når de besøger Hald, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

- Det er i forvejen et af Danmarks mest naturskønne områder med enestående istidslandskaber, sø og skov og mange naturtyper. Projektet vil grave nye historier frem og gøre hele naturområdet mere spændende for både os selv og vores gæster, siger hun.

Stedet emmer af historie
Ifølge kulturminister Marianne Jelved er ‘De Fem Halder’ ved Viborg et af de meget betydningsfulde historiske steder i Danmark.

- I alt fem generationer af borge og herregårde fortæller Danmarks historie fra middelalderen til i dag. Fortællingen og tilgængeligheden til dette fantastiske sted er dog hidtil ikke kommet helt til sin ret. Men nu er der takket være den generøse donation mulighed for at give stedet den formidling, det fortjener og at sikre kulturarven ud i fremtiden, siger hun.

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen, gør opmærksom på Viborgs historiske rolle.

- Viborg og Viborgs omegn har været scene for nogle af de største begivenheder i Danmarkshistorien. Her har netop De Fem Hald’er spillet en væsentlig rolle. Jeg er meget glad for, at A. P. Møllerfondens gavmildhed gør det muligt at fortælle de mange spændende historier endnu bedre, til glæde for både os, der bor i Viborg Kommune – og vores gæster, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: