Stadig flere af de måltider, der hver dag bliver serveret for børnene i vuggestuer og børnehaver landet over, er økologisk. Og det er netop på børnenes mad, at regeringens målsætning om at øge øko-andelen i de offentlige måltider indtil videre sætter det tydeligste aftryk.
Det viser en ny kortlægning af økologi-forbruget i fem kommuner, der er i gang med at omlægge de offentlige køkkener til økologi, som er lavet af Fremforsk – Center for Fremtidsforskning for Økologisk Landsforening.
Samtidig viser listen over spisesteder med de økologiske spisemærker i guld, sølv og bronze, at daginstitutionerne er den gruppe af offentlige køkkener, der løber med langt størstedelen af guldmærkerne. Øko-spisemærket i guld betyder, at køkkenet har en økologiandel på 90-100 procent.
Flere børn får rene råvarer på tallerkenen
- Der er ingen tvivl om, at det er køkkenerne i børnehaver og vuggestuer, der rykker mest på økologiandelen i det offentlige i øjeblikket. Og det er rigtigt dejligt at se, at flere og flere børn får mad på tallerkenen, som er fri for rester af sprøjtegifte og unødige tilsætningsstoffer, siger Dorthe Kloppenborg, projektleder i Økologisk Landsforening.
Ved at servere økologisk kan daginstitutionerne gøre sig ekstra attraktive over for mange forældre, vurderer hun.
- Forældre vil det bedste for deres børn, og mange handler derfor efter et forsigtighedsprincip om, at det er bedre at undgå potentielt skadelige stoffer helt end at satse på, at de ikke er farlige, siger hun.
Otte ud af ti danskere går ind for mere økologi i de offentlige køkkener, og for et flertal af os er det mest vigtig, at der bliver serveret økologisk mad i børnehaver og vuggestuer.
Hensyn til børns udvikling og helbred motiverer
Hensynet til børnenes udvikling og helbred motiverer arbejdet med økologi i daginstitutionerne, viser den nye rapport fra Fremforsk, som bl.a. tager udgangspunkt i Aarhus Kommune. I samarbejde med Københavns Madhus er Aarhus kommune netop nu i gang med at uddanne kommunens køkkenmedarbejdere i økologisk omlægning.
Og her er det også tydeligvis børnemaden, der står for langt det største økologiske forbrug indtil nu. 34 procent af maden i børnehaver og vuggestuer i Aarhus er økologisk, mens det samlede økologiforbrug i kommunen er på 11 procent, oplyser Økologisk Landsforening.
Mad til små størrelser
Børnehaven Vesterbo er en af de aarhusianske børnehaver, der for nyligt har opnået et økologisk spisemærke i sølv og styrer mod guldmærket. Og for Anna Johannesen, der er køkkenleder i institutionen, betyder det meget at arbejde med økologi.
- Jeg synes generelt, at økologiske råvarer er lækrere. Og jeg tænker meget over, at det er nogle små størrelser, jeg laver mad til hver dag. Så det er rigtig rart, at kunne servere økologisk mad for dem, som er fri for pesticidrester, siger Anna Johannesen.
Ifølge hende er det også en større faglig tilfredsstillelse i at lave mad fra bunden. Og det er nødvendigt, hvis man skal opnå høje økologiprocenter uden at øge budgettet.