Mere økologisk svinekød

ØKOLOGI – De økologiske svineproducenter har succes på eksportmarkedet. Nu er de klar til at satse lokalt.

De økologiske svineproducenter har svært ved at bevare pessimismen.

De økologiske svineproducenter har høje omkostninger, stort arbejdsforbrug og endnu et begrænset marked. Men det seneste års tid har det været svært at bevare pessimismen, erkender formanden for de økologiske svineproducenter i Økologisk Landsforening, Poul Skovgaard.

- I øjeblikket er markedet positivt. På trods af den økonomiske krise er salget af svinekød blevet ved med at stige en smule. Samtidig går det rigtig godt på eksportmarkederne, hvor vi har stor fremgang i både Tyskland og Frankrig, siger han.

På hjemmemarket har Poul Skovgaard store forventninger til lokale initiativer, efter at det er lykkedes for to sjællandske supermarkeder at mangedoble salget ved at satse på kød fra en lokal økologisk svineproducent.

Bedre økonomi med økologi
De positive takter på afsætningssiden har det seneste år løftet afregningsprisen til landmændene mærkbart, og et økologisk kilo svinekød indbringer nu mere end dobbelt så meget som et konventionelt kilo svinekød. Samtidig har Friland, som er et datterselskab under Danish Crown, taget hul på ventelisten af leverandører, der gerne vil afsætte mere kød.

- Det seneste år har det ifølge nøgletallene faktisk været bedre at producere økologiske grise end konventionelle. For tiden er vi desuden begunstiget af lave foderpriser, fordi prisen på økologisk korn er helt i bund, siger Poul Skovgaard.

Formanden for Dansk Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen, er glad for samarbejdet med økologerne om blandt andet forskning.

- Vi er interesseret i at efterkomme forbrugernes ønsker. Vi skal have noget på alle hylder, siger han.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: