Medicin-rester i kød giver farlige spegepølser

MAD – Rester af antibiotika hæmmer hæmmer de gode mælkesyrebakterier, men ikke væksten af sygdomsfremkaldende bakterier ved produktion af spegepølser.

Rester af antibiotika hæmmer de gavnlige mælkesyrebakterier ved produktion af spegepølser. Foto: Colourbox

Det er farligt at spise spegepølser, hvis der er rester af antibiotika i kødet. Det har forskere ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet netop dokumenteret. Resultaterne er offentliggjort i det amerikanske videnskabelige tidsskrift mBio.

– Industrielle pølser burde være helt uskadelige at spise, men alligevel ser vi af og til alvorlige madforgiftninger på grund af sygdomsfremkaldende VTEC-colibakterier, siger professor Hanne Ingmer, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, der i projektet samarbejder med DTU Food.

- Vi har nu i laboratoriet bekræftet vores hypotese om, at flere kendte antibiotika – der benyttes i landbruget – hæmmer den nødvendige konserveringsproces i pølseproduktionen, forklarer hun.

Antibiotikarester hæmmer mælkesyrebakterierne

I pølseproduktion benytter man sig af såkaldt fermentering, hvor tilsatte bakteriekulturer giver pølsen sin karakteristiske konsistens og smag. Samtidig er fermentering en konserveringsproces, der hæmmer sygdomsfremkaldende bakterier ved at syrne pølseproduktet.

– Vi har undersøgt seks forskellige kommercielle bakteriekulturer, som fødevareindustrien benytter til at skabe en velsmagende, fermenteret spegepølse. Vores studier i modelpølser viser, at alle disse kulturer er følsomme over for antibiotikarester. Resterne hæmmer de gode mælkesyrebakterier – men ikke væksten af sygdomsfremkaldende bakterier i produktet, fortæller professor Hanne Ingmer.

Hun understreger, at forskerne i projektet udelukkende har set på de tilladelige koncentrationer af kendte antibiotika som oxytetracyclin, penicillin og erythromycin.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: