Massiv folkelig protest imod Rio-fuseren

RIO+20 – Global folkeprotest vil have Brasilien til at genåbne forhandlingerne. Præsidenten må i det mindste afskaffe tilskuds-milliarderne til olieindustrien.

Den globale folkebevægelse avaaz.org bruger alle sine kræfter i et forsøg på at få Rio+20 vært Dilma Rousseff til at genåbne forhandlingerne for i det mindste at afskaffe subsidier til fossilindustrien. Foto: avaaz.org)

Set fra civilsamfundets vinkel var det absolut minimale resultat fra Rio+20 konferencen om en bæredygtig fremtid at få en stribe lande til at ophøre med at betale olieindustrien enorme beløb for at udvinde olie, der gør klodens tilstand værre.

Ikke engang det lykkedes og civilsamfundet, bestående af vældig mange private organisationer, vil ikke lægge hverken navn eller ryg til det slappe resultat ved FN hidtil mest omfattende konference. Mange udvandrede torsdag aften.

I dag fredag indrykker den globale progressive folkebevægelse avaaz.org annoncer i Financial Times med en voldsom opfordring til Brasiliens præsident om at vælge side mellem de gode og de onde. I det mindste kunne hun forsøge at få afskaffet milliarderne til olieindustrien.

Man vil vide, hvis side hun er på: folkets eller forurenernes.

Avaaz

Internationale Avaaz.org med 14 millioner medlemmer har det sidste døgn indsamlet 100.000 underskrifter, som Brasiliens præsident Dilma Rousseff modtager og som opfordring udover en tidligere million underskrifter.

Olieindustrien modtager en billion dollars (1.000 milliarder dollars) i forskellige former for skattefordele og gratis licenser. Folkebevægelserne vil have beløbet overført til brug for klimasund grøn energi inden 2015.

Ricken Patel, leder af Avaaz.org, opfordrer Dilma Rousseff til at bygge bro mellem de rige og fattige økonomier og få verden afvænnet fra sin afhængighed af dødbringende fossilt brændstof.

Folkekrav

Tanken om at holde om med at stopfodre superprofitable olieselskaber med skattekroner er langt fra ny. Emnet har en svag henvisning i konferencens slutdokument, men hverken planer eller frister fremgår.

De rige G20 landes møde tidligere på ugen i Mexico gik også let og elegant udenom det kontroversielle emne selv om de tidligere har antydet, at der sådan er et problem i disse prioriteringer.

En online meningsmåling, der har kørt i FN-regi viser, at 66 procent mener, at subsidier til olieselskaberne i stedet for grøn energi er forkert. I de sidste dage har netop dette emne overvældet det sociale medie Twitter (#endfossilfuelsubsidies).

Danskerne bliver

Den danske såkaldte 92-gruppe af 22 udviklings- og miljøorganisationer fra civilsamfundet har ikke tænkt sig at udvandre sammen med ungdomsorganisationerne, avaaz.org og andre.

Dens repræsentanter har dog utvetydigt tilkendegjort deres dybe skuffelse over slutresultater på forhandlingerne.

Troels Dam Christensen, chefkoordinator, kan dog godt forstå, at andre organisationer føler behov for at markere sig. Selv vil han satse på til konferencens sidste åndedræt at påvirke særløsninger for grupper af lande for eksempel omkring subsidier til olieselskaber.

Den danske miljøminister, Martin Lidegaard, er således gået sammen med andre lande for aktivt at skubbe udviklingen væk fra subsidier til fossilt brændstof imod det grønne forbillede.

LÆS RELATEREDE ARTIKLER: